HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.04.02. 11:42 zoldke

Csak az unió állíthatja meg a román bányászokat?

Csak uniós tiltással előzhető meg a verespataki beruházás - hangsúlyozta csütörtöki közleményében Tabajdi Csaba magyar szocialista európai parlamenti (EP) képviselő.
 

Tabajdi három héttel ezelőtt - Daciana Octavia Sarbu és Catalin Sorin Ivan román szocialista EP-képviselővel együtt - írásbeli nyilatkozatot terjesztett elő a cianiddal történő bányászat által okozott szennyezés veszélyeiről. Az Európai Parlament szabályai értelmében ha június 17-ig a képviselők több, mint fele aláírásával támogatja a nyilatkozatot, az Európai Parlament elnöke továbbítja azt az Európai Bizottsághoz - az EU legfőbb végrehajtó testületéhez -, amely köteles foglalkozni az üggyel.

Gátlástalan ipari lobbi

A nyilatkozat megírását az indokolta, hogy a beruházó kanadai multinacionális cég erős lobbitevékenységbe kezdett, nyomást gyakorolva a román kormányra és a különböző politikai erőkre - hangsúlyozta közleményében Tabajdi.  "Az ipari lobbi gátlástalanságát jól érzékelteti, hogy csápjaik már Brüsszelig is elértek" - fogalmazott, és emlékeztetett arra, hogy januárban román EP-képviselők egy elfogult szakmai fórumon népszerűsítették a romániai bányászati technológiákat, különösen a verespataki cianidos aranybányászati módszert.

"Az eseményen függetlennek nem nevezhető szakértők hangsúlyozták e technológiák biztonságosságát, valamint a bányászati tevékenységgel járó egyéb szociális, vidékfejlesztési és természetvédelmi beruházások jelentőségét. A cianidos technológiai eljárást ellenző képviselőknek és környezetvédő szervezeteknek szót sem adtak" - állapította meg a magyar EP-képviselő. Tabajdi Csaba szerint nem szabad megengedni, hogy a 2000-ben történt nagybányai ciánkatasztrófa megismétlődjön. Úgy vélekedett, hogy a cianidos bányászati technológia alkalmazását mindaddig meg kell akadályozni, amíg megfelelő garanciák nincsenek a környezetszennyezések jövőbeli elkerülésére.

forrás: Klíma Blog

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr941889111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása