HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.05.11. 12:31 zoldke

Részben bioüzemanyaggal repülne 2012-től a Lufthansa

Az Európai Bizottság 2012-től a légitársaságokra is kiterjeszti a szén-dioxid kvóta kereskedelmére vonatkozó rendszert, ami azt jelenti, hogy a kevesebb kerozint használó légitársaságoknak kevesebb engedélyt kell venniük.

A Lufthansa a tervek szerint két éven belül alkalmazza a bioüzemanyagot a repülőgépek üzemeltetésére, a kerozinba keverve.

A német cég legfőbb versenytársa, a KLM (az Air France-KLM szövetség tagja) tavaly már végzett próbarepüléseket bioüzemanyaggal, s terveik szerint már jövőre ilyen keverékkel járnak majd a gépek.

Az amerikai Continental Airlines - amely a United Airlines céggel egyesülve hamarosan a világ legnagyobb légicége lesz - szintén kipróbálta a repülést biológiai úton előállított üzemanyaggal.

A légiközlekedés a globális széndioxid-kibocsátás 2-4 százalékát adja. Becslések szerint 2050-ben az ágazat kibocsátása elérheti a 2,4 milliárd tonnát, ami a jelenlegi mennyiség négyszerese.

Az Európai Bizottság 2012-től a légitársaságokra is kiterjesztette a széndioxid kvóta kereskedelmére vonatkozó rendszert. A kvótán felül szennyező anyagot kibocsátó légi cégeknek ugyanúgy a szabadpiacon kell majd többletengedélyeket vásárolniuk az európai rendszerben lévő bármely vállalattól, mint eddig is az iparvállalatoknak. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a kevesebb kerozint használó légitársaságoknak kevesebb engedélyt kell venniük.

forrás: Zöldtech Magazin

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr721992186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöld dani 2010.05.12. 09:21:20

Hát... ez a bioüzemanyag annyire nem bió. Rettentesen megtolja az élelmiszer árakat. Tudom, hogy hülye kérés, de a legjobb az lenne, ha kevesebbet repülnének.
süti beállítások módosítása