HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.23. 13:18 zoldke

Egy tonna haltetem a Hortobágy-Berettyóból

A debreceni állatifehérje-feldolgozóba szállították azt az több mint egy tonnányi haltetemet, amelyet a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága munkatársai gyűjtöttek össze a Hortobágy-Berettyón – közölte a szervezet természetvédelmi őrszolgálat-vezetője.

Kapocsi István elmondta: a nemzeti park az érintett vízterület mintegy 60 kilométerének hasznosítója. A szervezet munkatársai az elmúlt napokban erről a szakaszról gyűjtötték össze a veszélyes hulladéknak minősülő haltetemeket.

A Hortobágy-Berettyóból kiemelt, elpusztult nagy mennyiségű süllő, keszegféle, ponty, amur és busa és konténerbe került, a tetemeket az előírásoknak megfelelően a debreceni állatifehérje-feldolgozóba szállították. A kár az elsődleges becslések alapján milliós nagyságrendű – közölte a szakember, hozzátéve: kisebb halpusztulás évről-évre előfordul a folyón.

A mostani jelenség hátterében természetes biológiai folyamatok és valamiféle egyéb szennyezés együttes hatásai egyaránt állhatnak. Pontos választ a kérdésre várhatóan a debreceni székhelyű Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség közelmúltban indult vizsgálata ad – fogalmazott Kapocsi István.

A rendelkezésükre bocsátott mérési adatok alapján az adott időszakban a víz foszfátszintje magasabb, míg oldottoxigén-tartalma jóval alacsonyabb volt a normálisnál. Az előbbi szerves szennyezőanyag jelenlétére is utalhat, bár ez esetben néhány egyéb összetevőből is látványosan többet kellett volna mutatniuk az ellenőrzött mintáknak - vélte. A folyó oxigénszintje viszont a kánikulai napok beköszöntével drasztikusan csökkent, itt tehát egyértelműbbek az összefüggések. Az oxigénszint csökkenésének okairól szólva az őrszolgálat- vezető kifejtette: az elmúlt időszakban számos csatornán keresztül jelentős mennyiségű belvíz érkezett a Hortobágy-Berettyóba. Emellett a folyó elöntött ártereinek víz alatt rothadó dús vegetációja is indokolja a rossz vízminőséget, amely egyébként mostanában a Tiszára és a Nyugati-főcsatornára is jellemző - tette hozzá.

A helyzet az újabb hideghullám érkezése óta számottevően javult – hangsúlyozta Kapocsi István. A másfél hete kezdődött, de tömeges méretben mindössze három napig tartó halpusztulás múlt péntek óta már nem észlelhető a folyón. Félő azonban, hogy ha tartósan melegebbre fordul az idő, folyamatos vízfrissítés nélkül, illetve ha a nyaranta eddig megszokottnál nem lesz magasabb a vízszint, újra veszélybe kerül a Hortobágy-Berettyó halállománya – húzta alá.

Képek a nemzeti park honlapján >>>

Tegnap a Jobbik felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul vizsgáltassa ki a Hortobágy-Berettyón történt halpusztulás okait. Kepli Lajos (Jobbik), a parlament fenntartható fejlődés bizottsága ellenőrző albizottságának elnöke úgy véli, a súlyos környezetpusztítás emberi mulasztással indokolható. A politikus szerint valószínűsíthető, hogy egy sertéstelep hígtrágya-tároló medencéjének tartalma került a folyóba, és ez okozta a halállomány szinte teljes kipusztulását.

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr912103672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása