HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.23. 11:37 zoldke

Szemétimportra rendezkedik be a burgenlandi hulladékégető?

Ausztriában már most 100 000 tonna kihasználatlan égető kapacitás van, állítja a Greenpeace, a heiligenkreuzi égető fogadóképessége mégis Burgenland teljes szeméttermelésének mintegy tízszeresére van tervezve.

A túlkapacitás miatt valószínűnek, hogy hatalmas mennyiségű szemetet kell majd nagy távolságból a helyszínre szállítani. Az engedély valóban lehetővé teszi, hogy 325 000 tonna szemétnek akár felét is közúton, kamionokkal szállítsák a helyszínre. Ez azonban ellentétes az EU által leszögezett elvvel, miszerint a hulladékot a keletkezéséhez minél közelebb ártalmatlanítsák, mutatott rá a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet közleményben tiltakozott a nem kielégítő környezeti hatásvizsgálat ellen (amely az említett aspektust figyelmen kívül hagyta), és elfogadhatatlannak tartja a bécsi Umweltsenat a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégetőre adott engedélyt, mely figyelmen kívül hagyta a helyiek és a környezetvédők ellenérveit.

A Greenpeace elvi alapon ellenzi a szemétégetők létét, mondván azok elkényelmesítik a társadalmat és nem sarkallják a hulladékcsökkentésre valamint az újrahasznosításra a lakosságot és az üzleti szférát. "Az Európai Uniós tagságunkból és az Espoo-i egyezményből az következik, hogy a környezetpusztításra készülő országnak még jobban be kell vonnia a hatásviselő szomszédját, ezért a Greenpeace különösen rossznak tartja, hogy a hatóságok még Szentgotthárd városát is kizárták az eljárásból."

Az uralkodó szélirány miatt a várostól száz méterre tervezett létesítmény által kibocsátott füst mind Szentgotthárdot, mind az Őrségi Nemzeti Parkot veszélyeztetné, állítja a Greenpeace, melynek állásfoglalása szerint "a negatív hatások többségére Magyarországon kellene számítani. A finompor-szennyezettség a környéken már most eleve az átlagérték felett van (37 mikrogramm/m3), ráadásul nem történt komoly alternatíva-keresés a helyszínt illetően, közvetlen környezetében ugyanis két általános iskola van mintegy ezer diákkal."

"Felvetődhet a gyanú, hogy egyenesen Olaszországból importálnának több száz tonna hulladékot Szentgotthárdra. A megnövekedett teherforgalom mentén levegő- és zajszennyezéssel is számolni kell. Az égetéshez szükséges napi 1000 tonna (szállítása) csaknem annyi finompor-szennyezéssel jár, mint amennyit az erőmű maga kibocsát. Burgenland tartományában jelenleg összesen 30 000 tonna hulladék keletkezik."

forrás: Klíma Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr492103354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása