HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.24. 14:40 zoldke

Egy év alatt Európában 8-10 szeresére nőtt a hulladék papír ára

Az európai hullámkartonpiacon komoly, negatív hatású változás történt az elmúlt időszakban. A hazai alappapírok gyártóit a  hulladék papír hiánya és annak drasztikusan növekvő ára, a magas termelési költségek, az európai szinthez képest legmagasabb energiaköltségek sújtják. Ennek következtében egyes termékeknél már 80%-os mértékben is megemelkedett az alappapírok ára, amely közvetlen befolyással van a termékek csomagolásához használt hullámdobozok árának alakulására – áll a Magyarországi Hullámtermékgyártók Szövetsége Egyesülés közleményében.  Ez a változás a hazai piacot szinte teljes egészében érinti, miután hullámkarton csomagolóanyagokat többek között az élelmiszeripar, a háztartásvegyipar az elektronikai-, a bútorgyártók és még sok egyéb szektor is használ. A hazai hullámtermékgyártók kényszerű áremelést hajtanak végre, ami vélhetően végső soron a termékek árában, így fogyasztóknál csapódik majd le.

Az európai papírgyártók kénytelenek folytatni a hullámtermék-alappapírok árainak 2009 augusztusában megkezdett emelését. A papírár emelkedését a fogyasztás visszaeséséből fakadó, az alapanyagul szolgáló papírhulladék hiánya, annak árának emelkedése, illetve a termelési kapacitások változása generálja. Ez azt eredményezte, hogy az eltelt közel másfél évben belföldön megháromszorozódott, európai szinten pedig 8-10-szeresére nőtt, majd a márciustól májusig terjedő időszakban további 50 százalékot emelkedett a hullámtermékgyártás alapanyagához elengedhetetlen hulladék papír ára. (Pl. 2009 májusában az áruházi hulladék ára Európában 10-30 EUR/to között volt, ez 2010 májusában 90-95 EUR/tonna között mozgott.)

A hazai viszonyokat vizsgálva az említett tényezők mellett az is kiderül, hogy a gyártási költségek Magyarországon gyorsabban emelkedtek, mint más európai országokban, a villamos energia ára hazánkban a legmagasabb. Ez egyértelműen gátolja a hazai gyárak versenyképességét. Eközben a késztermékek ára nem emelkedett olyan mértékben, mint az előállítási költségek. Magyarország legnagyobb hulladék papír felhasználója, a Prinzhorn Csoport a Dunaújvárosban működtetett két papírgépe közül a régebbin áprilisban egy hétre időlegesen szüneteltette a termelést.

Az árak változásával szertefoszlott minden olyan elképzelés, ami az árak idei stabilizációját vetítette előre. A hullámtermékgyártók számára az alapanyagköltségek olyan jelentős mértékben növekedtek, melyet kénytelenek továbbhárítani. Tekintettel arra, hogy a hullámtermékek előállítási költségeinek átlagosan 60 százalékát teszik ki a papírköltségek, a Magyarországi Hullámtermékgyártók Szövetsége Egyesülés (MAHUSZ) tagjai a korábban bejelentett áremelés folytatására kényszerülnek.

Panyi László, a MAHUSZ elnöke és a Dunapack Zrt. vezérigazgatója szerint a már most is magas, és folyamatosan emelkedő papírárak komoly megoldandó feladat elé állítják a hullámtermékgyártó iparágat. Tavaly nyár végén az alappapír ára felfelé mozdult el, ami azóta is dinamikusan folytatódik. Nincs elég hulladék papír, ezért a hazai papírgyártásnak importra van szüksége ahhoz, hogy a hullámtermékgyártók piaci igényét kielégítsék. „Megoldás lehetne, ha a magyar hatóságok jobban segítenék a hazai hulladékhasznosítókat abban, hogy a korlátozott mennyiségű hulladék papír hozzájuk kerüljön.” – hangsúlyozta. Az iparág égető problémája megoldásra vár. Jelenlegi helyzetben a sokszor több tíz százalékos költségnövekedést sajnos a késztermék vevőire – azaz a hullámtermékek vásárlóira – kell továbbhárítani – tette hozzá.

Hopka Imre, a Dunapack Zrt. marketing igazgatója is megerősítette azt, hogy a Magyarországon keletkezett papírhulladék sok esetben nem belföldön hasznosul. „Ismert tény, hogy az utóbbi időben a nyugat-európai fogyasztás hozzávetőleg 7-10 százalékkal csökkent és a gyártókapacitás nőtt, míg ezzel párhuzamosan a kínai, illetve távol-keleti termelők fogyasztási igénye pedig 8-10 százalékkal növekedett. Ez is a hulladék papír árának felfutásához vezet – mondta a szakember. Hosszabb távon előrevetíti a hulladékpiac és közvetve a hullámtermékek árhelyzetét a Papíripari Gazdasági Hírek című folyóirat prognózis, mely szerint 2014-ig 50 millió tonnával fog nőni a begyűjtési igény a kínai felvásárlás miatt.  – tette hozzá.

Sigray Mária a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője úgy véli, hogy a júniusban várható további 50 eurós tonnánkénti papírár-emelkedés és a lerövidült rendelésállomány miatt félő, hogy a gyártók csak akadozva tudják majd kiszolgálni a vevőiket.
”A Nyugat-Európában elindult fellendülés következtében a papírgyáraknak több hónapos rendelésállományuk van, ellátási gondokról is hallunk. Fontos, hogy a megrendelők időben jelezzék igényüket, mert a gyártók úgy látják, hogy a jelenlegi helyzetben kiszámíthatatlanok a folyamatok„ – mondta a szakember.

Viszkei György, az egyik legnagyobb begyűjtést és hasznosítást koordináló szervezet, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az iparág fennmaradása egyértelműen attól függ, hogy sikerül-e megfelelő áron beszerezni a nyersanyagot, ugyanis más komparatív előnye nem lehet hazánknak. ”A vevők által tapasztalt drágulás teljes mértékben indokolt. Ezt több összetevő indokolja: egyrészt az elmúlt hónapokban újabb, nagy hulladék papír igényű kapacitásokkal jelentkeztek a gyártók, másrészt a koordináló szervezetek eltérően érdekeltek a hulladék exportjában, harmadrészt, a hulladék árát felnyomja a hulladékforrások közötti versenyhelyzet is” – fűzte hozzá Viszkei György.

MAHUSZ: Magyar Hullámtermékgyártók Szövetsége Egyesülés
A MAHUSZ a Magyarországon működő hullámtermékgyártók szakmai érdekképviselete Alapítás éve: 1991.
Tagjai: A magyar hullámtermékpiac 85%-át reprezentálják - Dunapack Zrt., Rondó Hullámkartongyártó Kft. , Duropack-Starpack Kft., SCA Packaging Hungary, STI Petőfi Nyomda Kft.
Elnök: Panyi László, Dunapack Zrt. elnök-vezérigazgatója
Célja: Az iparág érdekeinek képviselete és információ biztosítása.
Tevékenysége: Műszaki-tudományos tevékenység, Statisztikai információszolgáltatatás, PR, kommunikáció.

forrás: HulladékSors

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr692106609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása