HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.24. 14:26 zoldke

Geotermikus energiát hasznosító beruházás kezdődik Makón

Másfél év múlva a termálvíz energiájával fedezik a makói gyógyfürdő és 750 lakás fűtésigényét annak a 950 millió forintos, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, amely szeptemberben indulhat el a Maros-parti városban.

 

Makó önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán nyert geotermikus rendszer kialakításához 444,5 millió forint támogatást - közölte Buzás Péter polgármester.

A beruházás során teljes körűen felújítják a már meglévő, Kelemen László utcában működő 92 Celsius-fokos termálvizet adó kutat. Megépül egy, a forró víz energiáját optimálisan hasznosító rendszer 3100 méternyi termálvezetékkel, átalakítanak egy már működő fűtőművet, korszerűsítik az érintett lakóépületek hőközpontjait, újakat létesítenek, s elvégzik a szükséges épületgépészeti átalakításokat - ismertette a fejlesztés részleteit a polgármester.

A projektnek köszönhetően a makói fürdőt és az érintett lakóépületeket ellátó fűtési rendszer energiafelhasználásában a jelenlegi nulláról 95 százalékra nő a megújuló energia aránya. Ezzel évente csaknem 2,2 millió köbméter - 74.540 GJ energiájú - földgáz elégetését lehet elkerülni, a szén-dioxid-emisszió pedig évi 3.847 tonnával csökken, ráadásul a károsanyag-kibocsátást rendkívül kedvező fajlagos áron sikerül mérsékelni - tudatta Buzás Péter.

A 2011 végétől működő geotermikus rendszer gyakorlati képzési helyszínként hozzájárul a Szegedi Tudományegyetem által koordinált geotermikus technikus- és szakmérnökképzés beindításához is.

forrás: Zöldtech Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr902106577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása