HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.28. 13:35 zoldke

Geotemikus energiával fogják fűteni a százezer négyzetméteres üvegházat

A Tura mellett lévő hőforrás vizét hasznosítva évi 6000 tonnányi paradicsomot termeszthetnek a kialakításra kerülő óriási üvegházban. Az összességében 5 milliárd forintos beruházás még ez évben megkezdődik.

Miszori László, a fejlesztést finanszírozó Sugar Holding hazai befektetőcsoport ügyvezetője elmondta, a vállalkozást a földből feltörő 129 Celsius-fokú víz hasznosítására alapozzák, méghozzá környezetkímélő eljárással. A vizet ugyanis az üvegházból visszavezetik a mélybe, az ily módon kialakított zárt rendszer nem veszélyezteti a felszín alatt Turáig húzódó budai hőforrások rendszerének egyensúlyát.

Az osztrák Zeiler Gmbh.-val együttműködve olyan környezetbarát technológiára rendezkednek be, amellyel egész évben a nemzetközi piacon is versenyképes paradicsom termeszthető. Előállítási költségének 50 százalékát a fűtés adja, ami ez esetben természet jóvoltából minimális lehet. Az osztrák cég Bécs mellett már évek óta üzemeltet hasonló üvegházat, az ő rendszerét veszi át a magyar partner.

A beruházás projektjének tulajdonosa a Turawell Kft., a befektetés költségeinek 30 százalékét az osztrák fél adja, a többit hazai befektetők, uniós pályázati pénzek és banki kölcsönök fedezik - közölte az ügyvezető. A vállalkozás évi 6-7 milliárd forintos árbevétellel számol. Az előállított paradicsom nagyobb hányadát az osztrák partner értékesíti a nyugat-európai piacon, kisebb része a hazai választékot bővíti. A beruházás 200 helybéli és környékbeli lakosnak teremthet új munkalehetőséget.

A turai beruházás az előkészítő munkálatok befejeztével a harmadik negyedévben indulhat, és jövő évben már megkezdődhet a termesztés.

forrás: Zöldtech Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr162115921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása