HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2009.11.26. 13:18 zoldke

Alternatív pénz-szórás?

A Norvégok meglépték azt, amit már egy ideje meg kellett volna lépnie az összes tehetősebb államnak, vagyis létrehozták az első ozmózis erőművet. Gondolom sokaknak, ez mit sem mond!

 

Kedden a norvég trónörökös felesége Mette-Marit hivatalosan is átadta a világ első ozmózis erőművét, ami arra hivatott, hogy az édes és sós víz keveréséből állítanak elő energiát. Vagyis ez egy alternatív energiaforrás, ami ráadásul még hatékony is.

 

Az erőmű egyelőre csak kísérleti jelleggel üzemel, de a norvég energiaszektort uraló Statkraft konszern már erőteljes fejlesztésekben gondolkodik. Ennek értelmében 2015-től már szeretnék kereskedelmi forgalomba is bevezetni a technológiát, ami irdatlan árammennyiséget tud termelni. Óvatos becslések szerint egy átlagos erőmű kb. 10.000 háztartás energiaigényét tudná kielégíteni. Globális léptékben pedig a határ a csillagos ég, hisz megközelítőleg 1600terawatt energia erőállítása is lehetséges lenne a technológiával, ami Kína 2002-es energiafelhasználásának felel meg.

 

Szóval lehetőség és persze pénz van benne dögivel, a zöldek is örülnek neki, a környezet meg pláne. A gond csak az, hogy ez a fajta struktúra nem mindenhol működne és jelen állás szerint nagyon drága. Így nekünk szegény Kelet-Európai magyaroknak marad a régi módszer, ergo égetünk, év elején meg felemelik a villany árát, hogy kevesebbet fogyasszunk pár hónapig, utána persze mindenki tesz az egészre egy nagyot. A szolgáltató jól megszedi magát, a zöldek tiltakoznak egy sort, a környezetet meg magasról leszarja mindenki. De hát idehaza már csak így megy.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr601553818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása