HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2009.12.08. 14:34 zoldke

Dzsembori Koppenhágában - Az 1. nap

Tegnap kezdetét vette az évszázad öko-rokkoko-operája, ami ugye a gyengébbek kedvéért a Koppenhágai klímacsúcs lenne. Az ENSZ 15. dzsemboriját nagy érdeklődés övezi minden téren, hisz 192 állam csaknem 2000 agyonfizetett okos tojásának kell megegyeznie a jövőről, úgy hogy közben az utcákon százezrek keverik a szart és az indulatokat. Nem aprózzák el mi?

Ezt elősegítve sorra érkeznek a nemzetközi kezdeményezések, melyekben az élen a The Guardian áll. Az angol lap kezdeményezésének hála 45 ország 56 lapja közös vezércikkben hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra. Emellett 226 környezetvédő szervezet is aláírásgyűjtésbe kezdett, ami már 10 milliós nagyságrendnél tart. Szóval a lelkesedés adott egyelőre.

Ezt igazolja továbbá, hogy a főbb szennyező nemzetek, értsd ezalatt az USA-t, Kínát, Indiát és a Dél-Afrikai Köztársaságot is korrekt adatokkal ált elő. Nem mintha lett volna más esélyük a túlzott nemzetközi nyomásnak hála. Ehhez még hozzájött az ENSZ egyik értelmiségi agytrösztjének Achim Steiner-nek a nyilatkozata is, ami szerint az előre jelzett vállalások csak minimálisan haladják meg azt a szintet, ami után jön a világvége.

Számokban kifejezve ez annyit tesz, hogyha a szén-dioxid kibocsátása 2020-ra 44 milliárd tonna lesz, akkor nem kell örökre nyugdíjba vonulnunk. Jelenleg 46 milliárd tonnánál tartunk, szóval az okosoknak csak ezt kellene lefaragni. De persze ez meg pénz, ami a fejlődő országoknak nincs.

Ettől függetlenül persze jönnek vészjósló beszólások is, miszerint már 2015-ben szarban lesz a haza, és ha tartani tudjuk a 2 Celsius fokos értéket akkor is emelkedni fog a vízszint cirka másfél métert. Jaj, annyi lesz a holland kender és rózsa exportnak! Mindenesetre bíztató, hogy az okosok próbálkoznak, a civilek meg tüntetnek, mert ebből valami mindig lenni szokott. Még ha csak egy jó anyázás is, de akkor is.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr851583427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása