HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2009.12.17. 12:02 zoldke

Vérfürdő a természetvédelem jegyében

Újabb Darwin-díjas cselekedettre kerül sor a közeljövőben, ami a történelem eddigi egyik legnagyobb szervezett irtó hadjárata lesz. A kevésbé sem gyönyörű eseményre a Macquarie-szigeten kerül majd sor köszönhetően az Ausztrál kormány döntésének, ahol az elszaporodott nyúlpopulációt kell végérvényesen megszüntetni.

 

Elöljáróban annyit, hogy a sziget félúton van Ausztrália és az Antarktisz közt, mellesleg pedig a természeti világörökség része, valamint a királypingvinek egyik legfontosabb költőhelye. Szóval igen csak frekventált hely a sziget!

 

A nyulakat még az 1800-as évek végén honosították meg a szigetlakók, amik viszont 100 év alatt drasztikusan elszaporodtak. 1985-ben volt egy vírusos irtó hadjárat, ami a populációt elég rendesen megritkította, de ezzel egy újabb tragédia bontakozott ki. A szigeten élő macskák ugyanis nyulakkal táplálkoztak, így miután megcsappant a populáció a madarak lettek a célpontok. Szóval jöhetett a következő irtás, ami már a macskák ellen szólt.

 

De persze a cirka negyed évszázad bőven elég volt a nyulaknak is, akik ismét elszaporodtak, oly mértékben, hogy már a sziget élővilágát veszélyezteti. Ennek okán az Ausztrál kormány cirka 4 milliárd forintnak megfelelő ausztrál dollárt költ az irtó hadjáratra.

 

Na és itt jön be az emberi felelőtlenség, hisz nem a nyulak tehetnek arról, hogy élni akarnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr511604207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása