HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.01.27. 15:15 zoldke

Szélenergiáról másként: A szélenergia-termelés támogatása

A BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék docensének cikke arról, hogy miért nem érdemes támogatni Magyarországon a szélerőművi áramtermelést.

»A támogatásra érdemes célok közül a szélerőművek nem szolgálják a fizetési mérleg javítását, a munkahelyteremtést, hosszútávú célokat. Legfontosabb szerepe megújulók részarányának növelésére vonatkozó kötelezettségünk teljesítésében lehet, de itt versenyeznie kell az egyéb megújulókkal és ez a versenyeztetés eredményezné az országos szinten indokolt támogatástömeg minimalizálását. Erre még próbálkozás sem történt. A kiváltott nitrogénoxid kibocsátás miatt elmaradó kár említést sem érdemel. Az egyetlen értékelhető tétel a széndioxid kibocsátás csökkenése, amely a kibocsátási jog többéves átlagárának figyelembe vételével 1,5…2,5 Ft/kWh értéket jelent. A fenti adatokból úgy tűnik, hogy jelenleg a szélenergia Magyarországon túltámogatott.«

A teljes cikk elolvasható az Elektrotechnika c. folyóirat 2010. évi 1. számában.

forrás: Zöldtech Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr131706621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása