HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.01.28. 09:15 zoldke

Depóniagáz hasznosítására kötött szerződést Salgótarján önkormányzata

A salgótarjáni térségi hulladéklerakón keletkező depóniagáz hasznosítására kötött szerződést a város önkormányzata az ENER-G Natural Power Kft.-vel, a megállapodás értelmében a cég az értékesített villamos energia árbevételével arányosan jutalékot fizet az önkormányzatnak.

Eötvös Mihály, a város alpolgármestere ismertette: a 2001-ben épült, egymillió köbméter kapacitású térségi hulladéklerakón depóniagáz képződés indult meg, ami 20-30 éven át folytatódik. Ha a metán a légkörbe kerülne, súlyos szennyezést okozna - tette hozzá.

A lerakó megvalósításakor pályázati forrás hiányában elmaradt a lerakó gázkezelő rendszerének kialakítása. A gázmentesítő kiépítése a működtető, önkormányzati tulajdonú Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft. kötelezettsége lenne, ám ez a társaság nem tudja vállalni a mintegy 100 millió forintos finanszírozást.

Az alpolgármester közölte: a budapesti székhelyű ENER-G Natural Power Kft. vállalta, hogy saját költségén finanszírozza a gázgyűjtő rendszer beruházását, a rendszert 15 évig tartja fenn, majd a szerződés lejártakor jelképes 250 euróért adja át az önkormányzatnak. A keletkező gázt hasznosítja, és az értékesített villamos energia árbevételével arányos jutalékot fizet az önkormányzatnak.

Eötvös Mihály elmondta: a beruházó 4-5 próbakutat fúr le, hogy meghatározza a keletkező depóniagáz mennyiségét és összetételét. Egy hónap próbafáklyázás után kezdődik meg a tervezési, engedélyeztetési és hálózati csatlakozási folyamat. Ezután 3-6 hónapig tart a próbaüzem, majd indul élesben, hálózatra a termelés.

Az alpolgármester hozzátette: ezzel a tőkebevonással járó beruházással biztosítják, hogy a lerakó hosszú távon megfeleljen a jogszabályoknak.

forrás: Zöldtech Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr191711764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása