HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.03.30. 12:43 zoldke

A választások áldozata lett a szén-dioxid adó

A francia kormánypárt népszerű(tlen)ségét orvosolva az első dolog, amit a kormány kiiktatott politikai csomagjából a választási vereségek utáni napokban, a CO2-adó volt. A hivatalos indok szerint addig nem vezetik be az új adóformát, amíg nincs egyetértés róla uniós szinten, indokolta a változtatást Francois Fillon miniszterelnök. Környezetvédő csoportok populista engedménynek ítélték a döntést: rövid távú érdekeket helyeznek a hosszú távú szempontok elé.

A választásokon súlyos vereséget szenvedett a francia elnök, Nicholas Sarkozy pártja, az UMP, adta hírül múlt héten a France 24 hírtelevízió. Sarkozy egyik dédelgetett terve volt az üzemanyagfogyasztásra kirótt CO2-adó, amelyet fontos fegyvernek tartott a globális felmelegedés elleni harcban. A Parlament elfogadta az új adószabályozást, de a legfelsőbb bíróság 48 órával a bevezetése előtt megvétózta arra hivatkozva, hogy a jogszabály éppen a legnagyobb légszennyezők számára hagy joghézagot.

A módosított változatot júliusra ígérte a kormány, de mivel más európai országok nem igyekeznek hasonló adó bevezetésével, a francia kormány nagy nyomás alá került a magánszektor és a lakosság részéről. A tervezet ellen elsősorban az ipari szereplők, a mezőgazdák és az autótulajdonosok tiltakoztak. Nemzetközi zöld szervezetek, mint a  WWF és a Greenpeace visszatetszőnek találták, hogy Sarkozy, aki 2007-ben zöld programokról szóló ígéreteket is lobogtatott választási kampányában, most éppen a CO2-adót áldozza be saját és pártja népszerűségének növelése érdekében.

Régi szlogen: sérül tőle a versenyképesség

"Azokat a szabályozásokat kell támogatnunk, amelyek erősítik gazdaságunk versenyképességét", mondta Francois Fillon miniszterelnök a francia parlament ülésén, majd konkrétan megemlítette, hogy nem akarja, országa versenyképességben lemaradjon a németek mögött. A miniszterelnök sajtóközleménye ezután azt is hangsúlyozta, a jövőben minden fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tervezetet és rendelkezést az iparra gyakorolt hatás szempontjából kell megvizsgálni. "A széndioxid-adóról más európai országokkal közösen akarunk dönteni". Ennek jegyében a francia kormány kezdeményezni kívánja a környezetvédelmi célú adónemek uniós szintű összehangolását az Európai Bizottságnál.

1,5 milliárd eurótól esnek el

A CO2-adó 2,15 milliárd dollárt hozott volna a francia államkincstárnak, s a kormány sietve igyekezett módosításokkal elhárítani a törvény előli akadályokat, melyeket a legfelsőbb bíróság döntése teremtett, jegyezte meg a Reuters. A francia állam költségvetési deficitje jelenleg a GDP 8 százalékánál áll.

A 41 éves környezetvédelmi miniszter asszony, Chantal Jouanno elítélte a "meghátrálást", amivel eltért a hagyományos protokolltól, miszerint francia kormánytag nem kritizálja saját kormányát. A francia gazdasági érdekképviselet, a Medef vezetője azonban „megkönnyebülését" fejezte ki a hír hallatán.

forrás: Klíma Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr311880525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása