HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.04.20. 13:36 zoldke

Átadták a zöld Goldman-díjakat

Humberto Rios kubai tudósnak, a hagyományos mezőgazdasági technikákhoz való visszatérés egyik ismert szószólójának ítélték oda idén az évente hat embernek kiosztott amerikai Goldman környezetvédelmi díjak egyikét. Az európai térség lengyel díjazottját egy autópálya elleni tiltakozókampánya miatt ismerték el.

Malgorzata Gorskának, a lengyel madárvédelmi társaság aktivistájának tiltakozó kampányával sikerült megakadályoznia, hogy autópálya szelje át Európa kevés, mindmáig érintetlen vadonjának egyikét a Rospuda-völgyben. A vidéken egy fenyőerdővel ölelt tőzegmocsár is fekszik, az erdő pedig sasok, farkasok és hiúzok otthona.

A 46 éves Humberto Rios a vetőmagok sokféleségén, a vetésforgón és a természetes trágyákon és kártevők elleni módszereken alapuló, hagyományos mezőgazdaság híveként és támogatójaként érdemelte ki az elismerést. A szakember nemcsak elméletben, de a mintegy 50 ezer kubai gazdálkodót tömörítő Helyi Mezőgazdasági Innovációs Program révén gyakorlatban is kamatoztatja tudását. Munkájának központi elve, hogy a gazdálkodóknak biztosított autonómia előmozdítja a mezőgazdaság fenntartható pályára állítását, ami igen radikális nézet a hosszú ideje felülről irányított kubai gazdasági modellben.

A zöld Nobel-díjként is ismert elismerés 150 ezer dollár (csaknem 30 millió forint) jutalommal jár, ami csillagászati összegnek számít a 20 dolláros (mintegy 4 ezer forintot kitevő) kubai átlagbérhez képest. Rios elmondta, hogy az összeg egy részét munkája finanszírozására fordítja majd, más részéből házát javíttatja meg. A kubai tudós arról is beszélt, hogy kormánya kezdetben kétkedve fogadta az Egyesült Államokból származó díjat, idővel mégis belenyugodott. Mint hozzátette, reméli, hogy díja hozzájárulhat a két ország közötti viszony javulásához. Ez az első eset, hogy kubai állampolgárnak ítélik oda a Goldman-díjat.

Kubában a hagyományos mezőgazdasági módszerek kiszorultak a használatból, miután a cukortermelés dominálta agrárgazdaságot iparosították a 20. század második felében. Különösen azután ugrott meg az ipari módszerek, a műtrágya és a mesterséges rovarirtó szerek használata, miután a Szovjetunió szárnyai alá vette a szigetországot az 1959-es forradalom után. Kuba az 1980-as évekre első helyre került Latin-Amerikában az egy főre jutó mezőgazdasági vegyszerhasználatot tekintve. A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a vegyszerektől függő kubai mezőgazdaság nehéz helyzetbe került, ezért sok gazdálkodó - kényszerűségből - visszatért a hagyományos termelési módokhoz. Rios, aki akkoriban agártudományi doktorandusz volt, előremutatónak ítélte a jelenséget, amelyet alátámasztottak a növekvő hozamok és a túlterhelt talaj fokozatos regenerációja is. Az 1990-es évek végén el is indította programját, amelynek célja a hagyományos módszerek terjesztése volt. A programot - látható sikere miatt - a politikai vezetés is támogatta.

Rios vetőmagvásárokat szervezett, ahol a termelők kicserélhették magjaikat és tapasztalataikat. "A lényeg, hogy a helyi körülményekből kiindulva mindenki maga választhassa meg, mit vet, ahelyett, hogy ugyanazt a fajtát kellene mindenkinek termesztenie" - magyarázta. A saját magát hippinek valló Rios zenészként is ismert: fülbemászó gitárjátékkal és patrióta szövegekkel népszerűsíti az organikus - bio - gazdálkodás előnyeit. Nézete szerint a terméshozamok növelésénél már csak egy fontosabb dolog van - a termelők boldogsága.

A Goldman környezetvédelmi díjat 1990-ben alapította Richard Goldman, egy San Franciscó-i biztosítótársaság tulajdonosa feleségével, a helyi, spontán módon szerveződött (grassroots) környezetvédelmi mozgalmak elismerésére és támogatására. A díjat minden évben hat földrajzi régió - Afrika, Ázsia, Európa, kis szigetországok, Észak-Amerika, valamint Dél- és Közép-Amerika - egy-egy jelentős személyiségének ítélik oda. Eddig 79 országból 139-en kapták meg.
Humberto Rios és Malgorzata Gorska mellett az idei díjazottak között van a szváziföldi Thuli Makamam, a kambodzsai Tuy Sereivathana, az amerikai Lynn Henning, valamint a Costa Rica-i Randall Arauz - olvasható a díj honlapján.

forrás: greenfo.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr841937020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása