HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.01. 13:32 zoldke

Éveket is csúszhat a szadai Tesco

Akár éveket is csúszhat a Szadára tervezett Tesco áruház felépítése. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség lényeges kérdésben adott helyt a Tavirózsa Egyesület fellebbezésének.
 
Akár éveket is csúszhat annak a mintegy 6.000 m2-es áruháznak a felépítése, amelyet a Tesco Szada község területén (a gödöllői Tesco-tól kb. 3 km-re), Veresegyház közvetlen határára tervezett. A beruházó tervei szerint a 4.000 m2-es áruházzal együtt 100 db 20 m2-es üzlethelyiséget kínálnak bérhelyiségként kiskereskedelem és szolgáltatások céljaira. Az üzlet komplexum 24 órás nyitva tartással üzemelne, a vásárlók fogadását mintegy 350 férőhelyes parkolóval és benzinkút telepítésével biztosítanák.

A Tavirózsa Környezet és Természetvédő Egyesület azonban megtámadta a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elsőfokú környezetvédelmi határozatát, amelyben hozzájárult az építkezéshez. Az Egyesület álláspontja szerint ezek a tervek jogszerűen nem valósíthatók meg, mivel a leendő Tesco áruház a szennyező, és ezért évek óta működési engedéllyel sem rendelkező térségi szennyvíztisztítóra nem köthet rá.

E mellett az építési terület és az illegálisan feltöltött környezetének csapadékvíz elvezetése sem megoldott, így a jelentős területburkolással járó beépítés elöntéssel fenyegeti Veresegyház déli lakóterületeit. További gondot jelent, hogy az új áruház a napjainkban is túlterhelt úthálózaton jelentős és folyamatos zajterheléssel járó többletforgalmat generálna.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség a fellebbezés elbírálásakor az építkezés szempontjából az alábbi lényeges körülményben megváltoztatta az elsőfokú határozatot: A veresegyházi szennyvíztisztító telep túlterheltsége miatt, a szennyvíztisztító telep rekonstrukciójának befejezéséig, egyedi szennyvíztisztítási, elhelyezési megoldást kell alkalmazni, amit az építkezés megkezdése előtt a Felügyelőséggel egyeztetni szükséges.

Az Erdőkertes, Szada és Veresegyház közös tulajdonában lévő szennyvíztisztító telep rekonstrukciója, sikeres pályázatot követően még csak most kezdődik. Üzembe helyezésére és a rákötések engedélyezésére legkorábban, 2013 nyarán kerülhet sor. Az egyesület álláspontja szerint a tervezett beruházásnak az említett környezetvédelmi problémákon túl káros gazdasági és szociális hatása is lenne, mivel az végérvényesen tönkre tenné Veresegyház híres piacának, illetve Veresegyház, Szada és a környező települések kiskereskedőinek, szolgáltatóinak zömét. Tekintettel a várható káros következményekre a Tavirózsa Egyesület minden törvényes eszközzel fellép a beruházás megakadályozása érdekében.

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr692047754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása