HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.16. 13:08 zoldke

Átadták a kerepesi hulladékkezelő központot

Június 15-én, kedden átadták a Zöld Híd Program részeként megépült, s az európai uniós követelményeknek mindenben megfelelő Kerepes, Ökörtelek–völgyi hulladékkezelő központot, ahol 2010. július 1-jétől Pest megye észak–keleti részének 61 településének kommunális– és szelektíven gyűjtött hulladékokat fogják fogadni és feldolgozni. A 8 millió 177 ezer euróból megvalósított létesítményt Dr. Gémesi György az Önkormányzati Társulás elnöke, Gödöllő város polgármesterének, Dr. Szűcs Lajos a Pest megyei közgyűlés elnöke és Dr. Illés Zoltán államtitkár köszöntőbeszédeivel avatták fel.

Az Európai Uniós elvárásoknak, a vonatkozó műszaki és jogi előírásoknak megfelelően elkészült Pest megye legújabb környezetvédelmi beruházása a Kerepes, Ökörtelek–völgyi hulladékkezelő központ. A Zöld Híd Program elemeként megvalósult létesítmény a jövőben jelentős mértékben átalakítja Észak–Kelet Pest megye hulladékgazdálkodását, miután a használatba vételével párhuzamosan a szelektív hulladékgyűjtésre épülő, a nyugat európai gyakorlatnak megfelelő hulladékkezelést vezetnek be az üzemeltetők a régióban. Ennek része többek között a gyűjtőszigetes - és hulladékudvaros szelektív gyűjtés, az újrahasznosítható anyagok utóválogatása, a mechanikai - és biológiai hulladék előkezelés, illetve a komposztálás.

A nettó 8.177.000 euróból, lakott területektől távol felépült Ökörtelek-völgyi központban dolgozzák majd fel a térségben szelektíven gyűjtött hulladékokat, amelyeket szétválogatnak, lebáláznak, majd onnan a hasznosító üzemekbe szállítanak. A kezelőközpont egyéb sajátossága, hogy a háztartási hulladék kezelését nem hagyományos lerakással oldják meg, hanem mechanikai–biológiai előkezelést alkalmaznak. Az eljárás során a beszállított kommunális hulladékokból kiválogatják a hasznosításra alkalmas szerves anyagot és könnyű frakciót (műanyag, papír, kombinált csomagolóeszköz, textil - és fa hulladékok). A szerves anyagot komposztáló telepeken dolgozzák fel, míg a könnyű frakciót energetikai hasznosításra továbbadják külső partnereknek. Mindössze a maradék, hasznosíthatatlan részt rakják majd le a szigetelt hulladéklerakóba. A 100 ezer tonna/év feldolgozási kapacitással működő létesítmény a vonzáskörzetében lévő két gyűjtőkörzet (Vác, Kerepes) 61 településéről több mint 208.000 ember számára fogja biztosítani a hulladékok újrahasznosítását és biztonságos kezelését.
A kezelő központban közel 90 munkahelyet teremt a beruházás.
A parkosított, esztétikailag is megnyerő hulladékkezelő központ feladata nem merül ki a koordinációs - és hulladékkezelési teendők ellátásában, hanem oktatási centrumként is működik majd, ahol a látogatók – diákok, a helyi lakosság, érdeklődők – a hulladékkezelés legújabb módszereit, eredményeit és feladatait is megismerhetik.

„Fontos szerepe van a Zöld Híd Programban a Kerepes, Ökörtelek–völgyi hulladékkezelő központnak, amelynek beüzemelésével hosszútávon rendezni tudjuk, és megnyugtatóan megoldjuk az észak–kelet pesti települések hulladék elhelyezéssel – és feldolgozással kapcsolatos feladatait. Ugyanakkor szebb, tisztább és biztonságosabb környezetet is teremtünk, amellyel évtizedes elmaradásainkat számoljuk fel.” – hangsúlyozta Dr. Gémesi György, a Zöld Híd Programot megvalósító Észak–Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke. A létesítmény 2010. július 1-től helyezik üzembe. A Zöld Híd Program

A Zöld Híd Program 106 település összefogásával megvalósuló regionális hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi program, amely Pest megye Észak-keleti részére, illetve Nógrád megye nyugati részére terjed ki. A több mint 102.000 háztartást és közel 300.000 embert érintő beruházás célja a régió hulladékgazdálkodási rendszerének európai uniós normák szerinti kialakítása.

A projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja 50 százalékban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 40 százalékban, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 5 százalékban támogatja. A fennmaradó 5 százalék önerőt az Észak–Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tagönkormányzatain keresztül biztosítja.

forrás: HulladékSors

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr482086045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása