HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.23. 11:47 zoldke

Dumálás helyett ültetést!

Országonként egymillió fát ültetne a klímaváltozás ellen egy 12 éves német fiú, akinek ötletéből alig három év alatt több mint 70 országot behálózó "Ültess a planétáért!" mozgalom fejlődött ki.

Felix Finkbeiner 2007 januárjában egy iskolai kiselőadáson mutatta be elképzelését először. Az ötletet a kenyai Wangari Maathai, az első Nobel-békedíjas afrikai nő munkásságából merítette. Maathai indította el a Zöld Öv Mozgalmat, az eddigi legnagyobb szabású afrikai erdőtelepítési programot, amelyben 30 év alatt 30 millió fát ültettek. Az akkor még csak 9 éves német fiú az előadás végén felvetette, hogy az afrikai példa alapján a világ valamennyi országában ültetni kellene 1 millió fát. Egy fa évente átlagosan 10 kilogramm szén-dioxidot von ki a légkörből, egész élete során pedig 3 tonnányit köt meg az éghajlatváltozást fokozó gázból - érvelt Finkbeiner.
Az ötlet megtetszett tanárának, az előadást így más osztályokban is megtarthatta a kisdiák, majd néhány héttel később az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) korábbi vezetője, a német Klaus Töpfer is felfigyelt rá, és elvállalta a védnökséget Finkbeiner bontakozó mozgalma felett.

Az UNEP támogatásával nemzetközi mozgósító, figyelemfelhívó kampány indult. A Plant for the Planet (Ültess a a planétáért!) elnevezésű kezdeményezéshez mostanáig 72 országból csatlakoztak, főként iskolások, de hírességek is, mint például Gisele Bündchen brazil szupermodell és II. Albert monacói herceg. Felix Finkbeiner május elején érte el az egymilliós célt hazájában, az utolsó fát a Bonn melletti Petersbergen ültette el, egy nemzetközi klímavédelmi tanácskozás helyszínén.

A héten ismét Bonnban kampányol, bemutatja mozgalmát 10-12 éves gyerekeknek, és felszólalt a németországi Deutsche Welle nemzetközi közszolgálati műsorszóró társaság hétfőn kezdődött éghajlatvédelmi konferenciáján. A közel 1300 - felnőtt - szakértő előtt arról beszélt, hogy generációja számára az éghajlatváltozás életbevágóan fontos probléma. "Nemcsak a jegesmedvéket kell megmenteni, hanem a jövőnket is" - mondta. "A legtöbb felnőttnek a jövő 20-30 évet jelent, nekünk, gyerekeknek viszont a következő 80-90 évet." Az év végi, mexikói klímacsúcson ezért nem engedhető meg, hogy megismétlődjön a tavalyi, koppenhágai csúcstalálkozó kudarca. "A sok beszéd nem fogja megállítani a gleccserek olvadását és az esőerdők pusztulását" - hangsúlyozta angol nyelvű előadásában a 12 éves klímavédelmi aktivista, aki mozgalmának jelszavában is a is ezt a gondolatot emelte ki: Stop talking, start planting! (Dumálás helyett ültetést!)

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr732103383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása