HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.24. 14:42 zoldke

Új eljárást kértek a fagyilkosok

Új eljárás elrendelését kérte a védelem a természetkárosítás bűntette miatt 51 ember ellen indított perben a jogi norma hiányára hivatkozva a másodfokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróságtól. A tegnapi tárgyaláson a bíróság a védőbeszédeket hallgatta meg, s június 30-án hirdet ítéletet.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje védőbeszédében védence felmentését kérte, bűncselekmény hiányára hivatkozva. A többi vádlott védői elsődlegesen szintén védenceik felmentését, másodsorban az első fokú ítélet enyhítését kérték.

A Kiskunhalasi Városi Bíróság 2009. november 3-án kihirdetett, elsőfokú ítéletében több vádlottat börtönbüntetésre ítélt: az elsőrendű vádlott 8 évet, a másodrendű vádlott 7 évet, a harmadrendű vádlott 3 évet kapott. Az indoklás szerint a vádlottak magatartása kimerítette a környezetkárosítás és a természetkárosítás bűntettét, mert a földet, az erdőt mint az élővilág részét károsították meg anyagi haszonszerzés céljából.

A tényállás szerint a fakitermeléssel foglalkozó család tagjai - az elsőrendű, a másodrendű és a harmadrendű vádlott - erdőterületeket vásároltak vagyontalan emberek nevére, majd az adásvételi szerződés megkötése után, még mielőtt az iratok a földhivatalba kerültek volna, kivágták a fákat. A család csaknem kétszáz hektárnyi erdőt vett meg, majd a fákat rövid idő alatt kivágta és értékesítette. A többi vádlottat ők fogadták fel a tarvágás elvégzésére.

Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a vádlottaknak az érintett területre nem volt fakivágási engedélyük. A helyszínre érkező ellenőröknek tulajdonosként az adásvételi szerződésben szereplő embereket jelölték meg, akiket nem lehetett elérni. Tarvágást végeztek a Natura 2000-es, az Európai Unió által kijelölt területen is, olyat, amely emberi beavatkozással sem állítható helyre. A törvény ezt a cselekményt 2 évtől 8 évig terjedő börtönnel bünteti.

Az elsőfokú bíróság öt vádlottat felmentett. Azokat a vádlottakat, akik olyan területen vettek részt a tarvágásban, amelyet nem lehet helyreállítani, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Azokra, akiket korábban - más bűncselekmény miatt - jogerősen felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtottak, letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A közérdekű munka büntetést kapott vádlottak az ítéletet tudomásul vették, esetükben az ítélet jogerőre emelkedett. Az első- és a másodrendű vádlottat az elsőfokú ítélet kihirdetése után a rendőrök letartóztatták.

Az ügyész az első-, a másod- és a harmadrendű, valamint a heted- és a tizedrendű vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett, a harminchetedrendű vádlottra a felfüggesztett börtönbüntetés helyett letöltendőt kért. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság a tegnapi tárgyaláson a védőbeszédeket hallgatta meg, s Endre Istvánné bíró bejelentette: június 30-án hoz másodfokon ítéletet a perben.

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr932106619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása