HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2009.12.07. 13:57 zoldke

Dzsembori '09 - Koppenhaga

Hivatalosan is ma vette kezdetét az ENSZ klímacsúcsa, aminek ezúttal Koppenhága ad otthont december 7. és 18. között. A világ szeme ezen idő alatt végig a dán fővárosra figyel, hisz szó szerint a létünk a tét, legalábbis a sajtó ezt sulykolja az emberekbe. Emellett persze egy halom lelkes tüntetésre és rendbontásra hajlamos civil is részt vesz az észosztásban, de hát Seattle óta ennek egyre nagyobb a keletje. 

A konferencia célja, hogy a közel 180 ország valami életkés döntést hozzon, aminek köszönhetően mi szerencsétlen fogyasztók még sokáig életben maradhassuk, hogy tudjanak pumpolni minket a multik és a kormányok. Jelenleg ott tartunk, hogy a világ túlzott antropogén kibocsátását a Föld már nem tudja semlegesíteni, így hosszútávon a klímakatasztrófa elkerülhetetlen. De persze még mindig nem késő változtatni, amire a konferencia a megoldás.

Mindenképpen életképes döntést kellene hoznia a résztvevőknek a saját kibocsátásuk betartható mértékéről. Természetesen felelősségtudatosan, hisz az egyes országok nem egyformán szennyezik a környezetet. A nagy kérdés továbbra is az, hogy a két fő szennyező az USA és Kína érdemben hozzájárulnak az egyezményhez vagy sem. A jelenlegi nemzetközi nyomás hatására úgy tűnik a két nagyhatalom is beszáll, de ez még koránt sem jelent megváltást. Főleg, hogy Kína gazdasága évről évre fejlődik, így a standard értékek elfogadása esetükben jelképes pofon csak.

A nagy kérdés továbbá az, hogy a vállalt korlátozásokat a fejlődő országok, hogyan fogják megsínyleni, hisz nem kis anyagi kiadásról van szó. Egyes becslések szerint ez potom 150 milliárd dollárt kóstál évente. Azért ennyi pénzért már érdemes lobbizni!

Na és persze ne feledkezzünk meg a sok lelkes aktivistáról sem, akik ismételten mindent megtesznek egy jó kis exclusive orgánumos buliért. Természetesen megy majd a békés tűntetés és az idiotizmus minden mennyiségben, de hát a mi generációnknak lassan ez lesz az új Woodstock. Engem is hívtak tűntetni, ellenállni, szimpatizálni, de érdemben sok vizet nem fognak zavarni. Főleg a kritikus maszlaghoz hasonló kampányokkal, amin inkább röhögni lehet egy jót. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr211580252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása