HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2009.12.21. 10:17 zoldke

Egy érdemleges nagy SEMMI!

"Többet akartunk, de csak ennyit sikerült elérni"

 

Nyilatkozta mindezt Norbert Röttgen német környezetvédelmi miniszter, aki szintén abba a csoportba tartozik, akik szerint Koppenhága teljes kudarcba torkollott. Ami lényegében igaz is, hisz érdemleges megállapodás nem született, holott az elején mindenki ettől a klímacsúcstól várta a megváltást.

 

Az egyedüli dolog, amit fel tud mutatni a dán fővárosban kimondott Koppenhágai Egyezmény, hogy minden országnak legkésőbb 2010. január 31.-ig meg kell fogalmazni a klímavédelmi vállalását. Azonban ezzel csak az a probléma, hogy semminemű kötelezettség nincs beiktatva. Vagyis a fejlett országok nem fognak emelni a vállalásukon drasztikusan, feltéve, ha emelnek. Másrészről meg semminemű jogi kötelezettségük nincs szóval, ha nem csinálnak semmit, akkor sincs probléma.

 

A klímacsúcs tehát érdemben kudarcba torkollt, amiről sokak szerint az USA és Kína tehet. A két nagyhatalom ugyanis végig passzív volt és kivárt a háttérbe. Éppen ezért a nagy nyertes mindenképpen ez a két ország, míg a vesztes egyértelműen Európa.

 

Várható előrelépés legkorábban 2010 végén Mexikóban lehetséges, de nagyon erre se vegyünk mérget. Mindenesetre sokak szerint bizakodni kell, nem szabad feladni a harcot a drasztikus klímaváltozással szemben. Meg aztán ott van még a nép ereje is, hisz határozott civil fellépéssel nem egyszer sikerült csodát véghezvinni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr241612593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása