HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.01.29. 09:16 zoldke

Eredményes a Klímabarát Otthon Program

A Klímabarát Otthon panel alprogramjában eddig 948 pályázat nyert 15,2 milliárd forint támogatást - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint a lakóközösségek által elnyert támogatás felhasználásával több tízezer ember életminősége javul, és csökken a közüzemi számla, valamint évi 34 ezer tonnával mérséklődik a szén-dioxid-kibocsátás.

A Klímabarát Otthon Program folytatásaként a hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújítására, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására is lehet pályázni.

A KVVM közleménye szerint a tárca elsősorban a komplex jellegű felújításokat kívánja ösztönözni: a támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, úgynevezett KlímaBónusz támogatásból áll.

Példaként említi a közlemény, hogy amennyiben az épület a beruházás eredményeképp eléri a "C" feletti energetikai kategóriát, a 30 százalékos alaptámogatás mellett 10-30 százalékos KlímaBónusz támogatásra is jogosulttá válik, így akár 60 százalékos támogatás is elnyerhető. Az új építésű házak esetében a támogatás területarányos, 25 ezer forint négyzetméterenként.

Az alaptámogatás mértéke 30 százalék, beruházásfajtánként maximum 540 ezer forint és 1,47 millió forint között lehet.

A KlímaBónusz támogatás mértéke az elért energetikai kategóriától függően 10-30 százalék, maximum 200 ezer forint és 1 millió forint között lehet. Így komplex felújítás esetén hagyományos épületeknél összesen 4,2 millió forint, új építésűnél pedig akár 3,25 millió forint támogatást is elnyerhető.

A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak. A pályázatokat az Energia Központ Nonprofit Kft.-hez kell benyújtani.

forrás: Zöldtech Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr21711768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása