HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.02.02. 11:16 zoldke

Tanulmányok a magyar energiaszektor sötét oldaláról

 Az Energia Klub Energia Kontroll Projektjének keretében a közelmúltban született két tanulmány a magyar energetika teljes intézményrendszerének és jogszabályi hátterének bemutatására vállalkozik.

 

A Corvinus Egyetem Korrupciókutató-központja által készített első tanulmány a korrupció kérdését vizsgálja az energetika területén. Az elemzés részletesen bemutatja, mi teszi lehetővé, illetve hogyan működik ma hazánkban a korrupció az energetikában és milyen konkrét esetekben érhető tetten. A tanulmány többek között olyan államigazgatási és piaci szereplőkkel folytatott beszélgetéseken is alapul, akik "testközelből" ismerhetik a korrupciót.

A második, a maga nemében szintén egyedülálló tanulmány arra vállalkozik, hogy részletesen bemutassa az állami energetikát: milyen állami szervek és milyen feladatkörrel működnek (vagy nem működnek) a területen, illetve milyen jogszabályok határozzák meg a szektor működését.

A 147, illetve 114 oldalas tanulmányok a mai naptól teljes terjedelmükben hozzáférhetők az Energia Kontroll Projekt honlapján:www.energiakontrollprojekt.hu.

A "Kormányzati kudarcok, járadékvadászat és korrupciós kockázatok a magyar villamosenergia-szektorban" illetve a "Diszfunkciók az állami energetika és az energiajog területein" című írások meglehetősen bonyolult kérdéseket, nehezen átlátható területeket elemeznek. Éppen ezért mindkettőhöz egy néhány oldalas összefoglaló is tartozik, amely megkönnyíti az értelmezést és az eligazodást.

Mindkét munka az Energia Klub Energia Kontroll Projektjének keretében született. A projekt eredményeit bemutató konferencia fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök volt. Az eseményen a téma maghatározó szaktekintélyei is felszólaltak, többek között a Gazdasági Versenyhivatal korábbi alelnöke, Dr. Nagy Márta, valamint az Energia Hivatal korábbi, illetve jelenlegi elnöke, Dr. Matos Zoltán és Kaderják Péter.

A projekt érdeme (az Energia Klub más kezdeményezéseihez hasonlóan) a pozitív megközelítés, azaz nem csupán a hibák bemutatása a cél, hanem a megoldási lehetőségek keresése is. Így a megfelelő döntéshozóknak is eljuttatott tanulmányokban fontos szerep jut a javaslatoknak is.

forrás: Zöldtech Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr781722192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása