HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.02.04. 14:29 zoldke

Csökkenti széndioxid-kibocsátását a Tesco

A brit Tesco áruházlánc több mint 100 millió fontot (31 milliárd forintot) tervez költeni zöld fejlesztésekre a 2010/11-es pénzügyi évben.

Terry Leahy, a társaság vezérigazgatója a kelet-angliai Ramsey-ben, az első nulla széndioxid-kibocsátású Tesco áruház átadásakor elmondta: a beruházások célja, hogy az áruházlánc széndioxid-kibocsátása 2020-ra felére, 2050-re pedig nullára csökkenjen. Úgy vélte, a politikusok habozása közepette a vállalatok kulcsszerepet játszhatnak a klímaváltozás elleni küzdelemben.

"Természetesen jobb lenne, ha a kormányok világos és kötelező erejű célokat rögzítettek volna, melyekből kiindulva aztán a vállalatok is megállapíthatnák saját célértékeiket. Nos, ez még nincs meg, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség vállalati célkitűzésekre, hiszen ezek mögött nyomós üzleti és társadalmi érdekek állnak" - fogalmazott a Tesco első embere.

Leahy szerint a "politikai vákuumban különösen fontos, hogy a vállalatok magukhoz ragadják a kezdeményezést, mivel ezzel bátorítják a fogyasztókat, más vállalatokat és a politikusokat is".

A Tesco közlése szerint a szén-dioxid alapú hűtési technológiába, elektromos járműveknek szolgáló töltőállomásokba és más eljárásokba való beruházások brit munkahelyek ezreit őrizheti, illetve teremtheti meg.

A vezérigazgató kiemelte: a 2010/11-es pénzügyi évben nyitott új áruházak mindegyike 50-70 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát majd ki, mint a korábbiak. Sőt, mint mondta, amennyiben a Ramsey-ben megnyílt új nulla széndioxid-kibocsátású áruház beválik, az összes új egység így épül majd. A ramsey-i áruház 30 százalékkal drágább volt, mint a hagyományosak, ám a többletköltség a várható 45 százalékos energia-megtakarítás révén 10-15 év alatt megtérül - magyarázta Leahy.

A Tesco a már meglévő több mint 4300 áruházának zöld fejlesztését is tervezi, beszállítói láncának széndioxid-kibocsátását pedig 30 százalékkal mérsékelné 2020-ig.

forrás: Zöldtech Magazin

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr261729255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása