HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.02.11. 13:05 zoldke

Napelemes közvilágítás Érden

Nap- és szélenergiával üzemelő közvilágítási lámpát helyeztek üzembe Érd egyik külterületi utcájában, mert jelentősen olcsóbb volt a hagyományos, vezetékes típusnál. A berendezés jól vizsgázott, ezért az idén hasonló, energiatakarékos új lámpákat szerelnek fel a város más pontjain is.

T. Mészáros András, Érd polgármestere elmondta, hogy a 68 ezer lakosú település a lélekszámban gyorsan gyarapodó városok közé tartozik, évente több mint ezren költöznek ide, amivel az infrastruktúra fejlesztése nehezen képes lépést tartani. Így is évi 1,5 milliárd forintot fordít az önkormányzat a közműhálózat bővítésére, ami a teljes költségvetés 10 százalékát jelenti. Gondot okoz, hogy a város széli új utcákba a közüzemi vezetékek kiépítése igen költséges, közvilágításra viszont szükség van.

Ezért vásárolták meg - kísérleti jelleggel - a Földmérő utcába a napelemes köztéri lámpát, amely félmillió forintba került, amíg a vezeték kiépítése önmagában 3,5 millió forinttal terhelte volna meg a költségvetést - tette hozzá.

A kísérlet bevált, lámpa a mostani napfényben szegényes időszakban is éjjelente fénnyel árasztja el az utcát a lakók megelégedésére. A 30 watt teljesítményű ledes lámpában a napenergiát egy napelem elektromos árammá alakítja, és egy speciális, zselés akkumulátorban tárolja. Az áramtermelésbe az oszlopra szerelt kis lapátok forgatásával a fel-fel kerekedő szél is besegít. Az újonnan kialakuló külterületi utcák közvilágítására az idén - az előzetes kalkuláció szerint - 15 millió forintot különít el a város, és e helyekre már ilyen olcsó, környezetbarát lámpákat telepítenek - mondta T. Mészáros András.

forrás: Zöldtech Magazin

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr491749154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása