HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.03.01. 13:33 zoldke

Terjednek a vitorlás teherhajók

Egyszerű tény, hogy a szél olcsóbb, mint az olaj, és jóval környezetbarátabb energiaforrás az tengeri hajózás során is. Mostanáig a hajózási vállalatok mégsem használták ki a benne rejlő lehetőségeket. Szélviszonyoktól függően egy teherhajó éves üzemanyag-költsége 10-35%-kal csökkenthető.

A rendszer megalkotói lényegében a sportból merítik az ötletet. A kite-szörf vitorlájához hasonlító, paplanernyő jellegű felület hivatott a légmozgásban rejlő energia közvetlen hasznosítására. A hajó orrához rögzített, vontató sárkányvitorlára épülő hajtóműrendszer váltotta fel a régmúlt idők árbocra szerelt vitorláit.

Az eszköz nemcsak újonnan épített hajók esetében használható, hanem már meglévő modellekre is felszerelhető. Csak kiegészítő erőforrásként használható, a szokványos dízelüzemű motor kisegítésére.

forrás: 365

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr931799608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása