HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.03.22. 14:35 zoldke

60 százalékkal csökkentette vízfogyasztását a McDonald's

A McDonald's évek óta arra törekszik, hogy éttermeiben egyre kevesebb természeti erőforrást használjon fel. A vállalat energiatakarékossági programjának köszönhetően az éttermek számának növekedése ellenére jelentősen csökkentette a vízfelhasználást.
 

1995-ben egy McDonald's étterem átlagosan 20 köbméter vizet használt fel naponta, mára ez az érték 60 százalékkal 8 köbméterre csökkent. 15 évvel ezelőtt a cégnek 37 gyorsétterme üzemelt Magyarországon, ezek napi vízfelhasználása összesen 740 köbméter volt. Ugyanakkor a jelenleg 100 hazai étteremből álló hálózat alig többet, összesen 800 köbméter vizet fogyaszt el naponta. Ha a vállalat nem törekedett volna a víztakarékos megoldásokra, akkor a 100 egységből álló étteremhálózat ma napi 1200 köbméterrel  fogyasztana több vizet. Ezt a napi mennyiséget egy átlagos magyar háztartás 12 év alatt fogyasztaná el. (A Green Capital független környezetpolitikai kutató-tanácsadó intézet közleménye szerint az átlagos magyar háztartás éves vízfogyasztása 102 köbméter.)

A 60 százalékos napi vízfogyasztás-csökkenés annak köszönhető, hogy ma már egyre több étteremben találunk vízmentesen működő piszoárt és víztakarékos csaptelepeket, amelyek mind a fölösleges fogyasztás redukálását szolgálják. Ma az 56 kertes étteremből 43 rendelkezik esővíz gyűjtő ciszternával, locsolókúttal. A csapadékvizet az autós éttermek kertjének öntözéséhez használják fel, ezáltal nem csak az ivóvíz felhasználás, hanem a csatornaterhelés is kb. 50 százalékra csökken.

A hazai McDonald's gyorséttermek zöld erényei:

  • A hazai McDonald's éttermeket évente 79 millió vendég látogatja.
  • 2004-ben a vendéglátóiparban az elsők között vezette be az ISO 14001-es szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszert.
  • A vállalat a szelektív hulladékgyűjtés hazai úttörője az ágazatban.
  • Az éttermek klímaberendezéseinek korszerűsítése 2006 óta folyik. 2009 végére a hálózat 82 saját, önálló épületben működő étterméből 28 környezetbarát hűtőközeggel, hőszivattyúval rendelkező legkorszerűbb klímákkal működött. Az elérhető energia-megtakarítás az étterem összes energiafogyasztásának 2-4 százaléka.
  • A McDonald's konyhatechnológiai fejlesztései jegyében 2008 óta radikálisan csökkentette berendezései energiafogyasztását: csak olyan új berendezések használnak, amelyek energiafogyasztása a korábbi modellnél legalább 20 százalékkal kisebb. A régi gépek lecserélése a folyamatos: 2009 végére a hálózat 200 grillsütőjéből 130 új, automata modell volt, 200 olajsütőjéből már 34 ilyen.

forrás: Klíma Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr361859580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása