HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.03.22. 13:36 zoldke

Hasznosított italos kartondobozok

Az elmúlt évben az Európai Unió tagországaiban összesen 350 tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italos kartondobozt gyűjtöttek be szelektíven, így a környezettudatos európaiaknak köszönhetően minden 100 tejes és üdítős italos kartondobozból már átlagosan 33 darabot hasznosítottak újra. Az Európai Italos Karton Szövetség (ACE) adatai szerint az EU tagországaiban tavaly szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok révén 17 ezer hektárnyi, azaz mintegy 7 Velencei-tó nagyságú erdőterület fáit sikerült megóvni a kivágástól.

Iparágunk elkötelezett amellett, hogy a lehető legkisebb mértékre csökkentsük az italos kartondobozok ökológiai lábnyomát, azaz minimalizáljuk a káros anyag kibocsátást a csomagolóanyag megszületésétől kezdve egészen annak az újrahasznosításáig - közölte Baka Éva. Az ACE hazai tagszervezetének, az Italos Karton Egyesülésnek (IKSZ) ügyvezető igazgatója hozzátette: ezt a csomagolóanyagot könnyű újrahasznosíthatósága teszi fenntarthatóvá. Ezért a cél az, hogy Magyarországon is ösztönözzük az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és hasznosítási arányának növelését.

Az italos kartondobozok szelektív begyűjtését segítő és ösztönző IKSZ az öt évvel ezelőtti 200 tonna / év mennyiségről 2009-re 1550 tonna / év mennyiségre, azaz a kezdeti érték hétszeresére növelte a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok mennyiségét. Ma Magyarországon 6 millió lakos élhet a szelektív hulladékgyűjtés valamely formájával, közülük 3,5 milliónak pedig az üres italos kartondobozok gyűjtésére is van lehetősége.

A 14 százalékos magyarországi italos kartondoboz hasznosítási arány a 35 százalékos hasznosítási aránnyal büszkélkedő Ausztriához képest szerény eredménynek tűnhet, ám a valóságban időarányosan megelőzi az nyugat-európai begyűjtés fejlődésének gyorsaságát, mivel hazánkban csak 2004-óta gyűjtik az italos kartont, míg pl. Ausztriába 1999-óta.

Hosszú távú célkitűzéseinek teljesítése érdekében az IKSZ a nagyvárosokon kívül, a kis- és közepes nagyságú településeket is be kívánja vonni az italos karton szelektív gyűjtési és hasznosítási rendszerbe a helyi szolgáltatók segítségével. Ugyanis a legközelebbi cél, hogy 2012-re 20 százalékra növekedjen az italos kartondobozok visszagyűjtési és hasznosítási aránya Magyarországon.

forrás: HulladékSors

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr531859391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása