HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.03.23. 14:47 zoldke

Megmentik a világ ivóvízkészletének 20 százalékát

A Nagy-Tavak a világ friss vízkészletének 20 százalékát foglalja magában. Az Obama-adminisztráció ambiciózus stratégiát dolgozott ki az Egyesült Államok és Kanada határán lévő tavak megmentésére. A 2 milliárd dolláros programcsomag száz éves természetkárosításra és hanyagságra tenne pontot.

Az összeget az amerikai környezetvédelmi hatóság (Environmental Protection Agency) felügyelete alatt öt év alatt költenék erdő újratelepítésre mind magán tulajdonú, mind bennszülöttek által birtokolt területeken, adta hírül a New York Times. A Nagy-Tavak öt tóból áll: a legnagyobb és legmélyebb a Felső-tó, amely Csehországnál nagyobb területet foglal el, víztömegével a Michigan-tó a második, kiterjedésében a Huron-tó a második, ezeket követi az Erie-tó és az Ontario-tó.

A tavak szörnyű állapotban vannak: a gyárak folyókba, patakokba juttatott mérgező hulladékai és a termőföldekről kiszivárgó vegyszerek mind itt kötöttek ki, s az erodálódó földterületek és egyes ragadozó állatfajok elszaporodása szintén erősítették a negatív folyamatokat. A víz állaga, s a vízi növény- és állatvilág kényes benső egyensúlya veszélyben van.

A program hulladékkezelési céljai a következők:

  • felszámolni a környezetbe kidobott 20 millió kilogram használaton kívüli számítástechnikai hardver-hulladékot (e-waste), és megakadályozni további komputerek illegális lerakását
  • 45 millió kidobott gyógyszeres pirula bevonása a természetből
  • 2 millió kilogram veszélyes háztartási hulladék felszámolása

A program környezeti céljai:

  • a vízparti földterületek rehabilitálása
  • csökkenteni a farmok és háztartások környezetszennyezését
  • egyes ragadozó fajok, valamint az újonnan megtelepedett ázsiai ponty visszaszorítása

A kezdeményezés eredetileg évi 475 millió dollárt allokált volna a megfogalmazott célokra. Az első részt az amerikai kongresszus tavaly már jóváhagyta. A gazdaság mélyrepülésére tekintettel Obama stábja megkurtította a büdzsét, így a következő évben 300 millió dollárt fognak a Nagy-Tavak mentésére fordítani.

forrás: Klíma Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr201862492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása