HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.03.30. 13:38 zoldke

Energiatakarékos izzók a rászorulóknak

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter energiatakarékos izzókat osztott rászoruló családoknak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének budapesti központjában. A minisztérium célja, hogy a rászorulóknak segítsen takarékoskodni, és ezzel elősegítse a klímavédelmet is.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a klímatudatosság erősítése érdekében. Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak. Az izzócsere program során a nagycsaládosokat és időseket segítő közhasznú alapítványok és egyesületek háztartásonként maximum 40 ezer forintra pályázhatnak, a szervezetek saját használatú izzókra pedig maximum 20 ezer forintot nyerhetnek el. Az óvodák maximum 100 ezer forintig nyújthatnak be pályázatot. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki. A hagyományos izzókat a pályázóknak össze kell gyűjteniük és le kell adniuk, ezek tehát már garantáltan nem szennyezik tovább a környezetet. Egy tornatermet meg lehetne tölteni a kicsavart energiafaló izzókkal.

Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos égő. A hagyományos égőknél a felhasznált energia mindössze 2 százaléka hasznosul világításként, a többiből a villanykörtét forrósító hő lesz. Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égőt cserél energiatakarékos izzóra, egy évben 17 ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlán, az összes támogatott pedig évente összesen 780 millió forinttal csökkentheti a rezsiköltséget.

„Amellett, hogy segítünk takarékoskodni, az Izzócsere Programnak köszönhetően a légkört 23.900 tonnával kevesebb szén-dioxid szennyezi, 6000 hektárnyi erdő menekül meg, és az erőműveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk” – hangsúlyozta Szabó Imre miniszter a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél. A támogatásnak köszönhetően az egyesület 6000 energiatakarékos izzóhoz jutott, melyet 250 rászoruló családnak osztanak szét.

forrás: kvvm.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr111880637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása