HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.04.08. 14:24 zoldke

Újra lecsapott a Zöld Kommandó!

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és dr. Kling István államtitkár is részt vett a Zöld Kommandó - zöldfelügyeleti ellenőrzési akciósorozatának áprilisi bevetésén, Tárnokon, egy kőtörő - hulladékaprító telephelyen. A telepen a zöldtárca vezetői a zöldhatósággal közösen végigkísérték, ahogy a begyűjtött építési-bontási hulladékot válogatják, osztályozzák, majd mobil törőgéppel különböző szemcseméretre aprítják. Az aprított törmeléket forgalomba hozni vagy építőanyagként beépíteni csak jóváhagyott építőipari műszaki engedéllyel lehet – áll a KvVM közleményében.

„Az építési-bontási hulladék környezetkímélő és gazdaságos hasznosítása aktuális feladattá vált Magyarországon a hulladék lerakóhelyek telítődése, az elsődleges építőipari nyersanyag források egyre korlátozottabb hozzáférhetősége és növekvő árszintje miatt. Az építési és bontási hulladék hasznosítása az építőiparban világszerte elterjedt, és létrehozta a maga sajátos hulladékhasznosító iparágát, valamint az ezt kiszolgáló berendezéseket és technológiákat. Ennek eredményeként másodlagos nyersanyagok jelennek meg, csökkennek a hulladék-elhelyezési gondok, valamint a természetes környezet megőrzését is elősegíti ez a folyamat. 2010-ben a Zöld Kommandó ellenőrzések elsődleges célja az építési és bontási hulladékot szállító cégek vizsgálata és az engedély nélküli kezelések felderítése.” – jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerda délután a Zöld Kommandó zöldfelügyeleti ellenőrzési akciósorozatának áprilisi bevetésén Tárnokon, egy kőtörő- hulladékaprító telephelyen.

A tárnoki telephelyen a zöldtárca vezetői a zöldhatósággal közösen végigkísérték azt a folyamatot, ahogy a bontási és építési hulladékot minőség szerint kiválogatják, osztályozzák, majd a hulladékot mobil törőgéppel különböző szemcseméretre aprítják.

A környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek ellenőrzéseik során több esetben találtak engedély nélkül kezelt építési és bontási hulladékot.  Számos bejelentés is érkezett természetjáróktól, hogy elhagyott hulladékot találtak kirándulás közben, ezért 2010-ben a zöldhatóságok az építési és bontási hulladék engedély nélküli kezelésének visszaszorítása érdekében lépnek fel. Az építési és bontási hulladékkal történő engedély nélküli területfeltöltések, hulladéklerakások környezeti kockázata jelentős. A természetvédelmi értékek–, élőhelyek-, a víz védelme sérülhet, környezet-, illetve természetkárosítás fordulhat elő. Mind az emberi javakra, mind az életre is veszélyes lehet, ha nem megfelelően töltenek fel egy területet. Hulladékgazdálkodási szempontból a megbízható tervezést veszélyeztetheti, ha az építési és bontási hulladékra, mint specifikus hulladékáramra vonatkozó adatok hiányosak.

Az idei Zöld Kommandó - Zöldfelügyeleti akciósorozat helyszíni ellenőrzéseire március 8-31. között került sor. Az ellenőrzések elsődleges célja az engedély nélküli kezelések felderítése és az építési és bontási hulladékot szállító cégek vizsgálata volt. Az akciósorozatba bekapcsolódtak az érintett társhatóságok, a polgári védelem helyi szervei, a nemzeti park igazgatóságok, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, civil szervezetek, zöldszervezetek, természetbarátok és a lakosság. A felügyelőségek összesen 103 ellenőrzést tartottak országszerte, 33 ellenőrzésen a jegyző, 18 ellenőrzésen a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervei, 16 ellenőrzésen a közlekedési hatóság munkatársai, 11 ellenőrzésen pedig a rendőrség munkatársai is részt vettek. A tevékenység azonnali megtiltására 24 esetben volt szükség, kötelezés 44 esetben, bírság kiszabása 36 esetben várható. Az akciósorozat során feltárt leggyakoribb jogsértés az engedély nélküli kezelés (tárolás, lerakás, területfeltöltés), a korábban már bezárt kommunális hulladék-lerakóra építési-bontási hulladék további behordása, illetve hulladék elhagyása.

Néhány jellemző fogás:

A budapesti felügyelőség a kistarcsai rendőrőrs dolgozóival közösen „konténereseket”, azaz hulladékszállítók rakományát, hulladékszállítási papírjait, engedélyeit ellenőrizte közúti ellenőrzés során. Kilenc tehergépjárművet állítottak meg, ebből az üzembentartó hat esetben nem rendelkezett hulladékkezelési engedéllyel.

A budapesti felügyelőség hulladékártalmatlanítást ellenőrzött négy, már bezárt hulladéklerakón. Két esetben szembesült a felügyelőség azzal, hogy a tevékenység korábbi megtiltása ellenére a hulladék beszállítása, ártalmatlanítása folytatódott.

A szombathelyi felügyelőség egy esetben több ezer tonna engedély nélkül kezelt hulladékot tárt fel. 

Mi lesz a törmelékkel?

A törmeléket forgalmazni csak megfelelőség igazolással lehet. Építménybe betervezni akkor szabad, ha jóváhagyott építőipari műszaki engedéllyel rendelkezik. Műszaki engedélyt (ÉME) a környezetvédelmi miniszter által feljogosított szervezetek adhatnak ki és vonhatnak vissza. A műszaki engedély tartalmazza a termékre vonatkozó műszaki követelményeket és alkalmazási feltételeket. A törmelék akkor alkalmas építési célra, ha az építmény - amelybe beépítésre kerül - teljes tervezett élettartama alatt (rendeltetésszerű használat és előírt karbantartás mellett), kielégíti az alapvető követelményeket. Fontos, hogy a termék rendelkezzen megfelelőségi tanúsítvánnyal, erről a hulladékkezelési engedélyesnek kell gondoskodnia.

forrás: HulladékSors

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr481904587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása