HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.04.16. 11:27 zoldke

A miniszter is kommandózott!

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és dr. Kling István államtitkár is részt vett a Zöld Kommandó zöldfelügyeleti ellenőrzési akciósorozatának áprilisi bevetésén, Tárnokon, egy kőtörő-hulladékaprító telephelyen.

A telepen a zöldtárca vezetői a zöldhatósággal közösen végigkísérték, ahogy a begyűjtött építési-bontási hulladékot válogatják, osztályozzák, majd mobil törőgéppel különböző szemcse-méretre aprítják. A bökkenő az volt, hogy aprított törmeléket forgalomba hozni vagy építőanyagként beépíteni csak jóváhagyott építőipari műszaki engedéllyel lehet.

Tavaly számos bejelentés is érkezett természetjáróktól, hogy elhagyott hulladékot találtak kirándulás közben, ezért 2010-ben a zöldhatóságok az építési és bontási hulladék engedély nélküli kezelésének visszaszorítása érdekében lépnek fel. A környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek ellenőrzéseik során több esetben találtak engedély nélkül kezelt építési és bontási hulladékot. 

Az építőiparban is megy az újrafelhasználás 

"A hulladék lerakóhelyek telítődése, az elsődleges építőipari nyersanyag források egyre korlátozottabb hozzáférhetősége és növekvő árszintje miatt aktuális feladattá vált az építési-bontási hulladék környezetkímélő és gazdaságos hasznosítása", mondta a miniszter. "Az építési és bontási hulladék hasznosítása az építőiparban világszerte elterjedt, és létrehozta a maga sajátos hulladékhasznosító iparágát, valamint az ezt kiszolgáló berendezéseket és technológiákat. Ennek eredményeként másodlagos nyersanyagok jelennek meg, csökkennek a hulladék-elhelyezési gondok."

A felügyelőségek az építési és bontási hulladékot szállító cégeknél összesen 103 ellenőrzést tartottak március 8 és 31 között. A tevékenység azonnali megtiltására 24 esetben volt szükség, kötelezés 44 esetben, bírság kiszabása 36 esetben várható. A leggyakrabban feltárt jogsértés az engedély nélküli kezelés (tárolás, lerakás, területfeltöltés) volt, valamint a korábban már bezárt kommunális hulladék-lerakóra építési-bontási hulladék további behordása, és a hulladék elhagyása.

forrás: Klíma Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr781926407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása