HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.04.20. 13:25 zoldke

Hátrányosan érinti a vízkiemeléses hőszivattyús és geotermikus beruházásokat a KvVM új rendelete

A geotermikus rendszerek tervezői és kivitelezői számára 2010. április 11. emlékezetes fekete nap maradhat. Stílusosan e naptól lépett hatályba ugyanis a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 4/2010 rendelete, amely a korábbi hatósági szolgáltatási díjakat megnöveli, sok esetben a korábbinak a többszörösére.

Az új szakhatósági rendelkezések nemcsak a környezetvédelmi tervezőket, hanem minden építőipari engedélyezésben érintett kollégát érintenek, év közben megnövelve az engedélyezések díjait.

Érzékelhető tény, hogy a hatósági engedélyezés a Bajnai-kormány 2009. novemberi rendeletei óta sokkal gyorsabb lett, de igen szomorú dolog, ha ennek ez lett az ára.

A továbbiakban, ha valaki földhő-szondás hőszivattyús rendszer kíván létesíteni, az engedélyezés 36.000 Ft Bányakapitánysági illetéke mellé be kell fizetnie még 23.000 Ft összeget az illetékes Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megfelelő számlaszámára is. A hatóságok előzetes jelzése szerint a többi szakhatósági is bevezethet hasonló illetékeket.

Geotermikus kútpárok engedélyezése ennél sokkal jelentősebb mértékben drágul. A hatósági eljárási díj a kitermelt vízhozamtól függ, és a geotermikus kútpár rendszerek nagy többsége igen nagy vízhozamú. (Az más kérdés, hogy a kitermelt víznek csak a hőjét hasznosítja, utána visszatáplálja ugyanabba a rétegbe). A korábbi, 20/2007 KvVM rendelet 2. pontja szerint szerint a díjszabás vízhozamtól és víztípustól függően egy kútra 20.000 Ft-tól 150.000-ig terjedt, addig most ez a 4/2010 rendelet 2. pontja alapján már 40.000–350.000 Ft közötti.

A kitermelő-besajtoló kutak együttes engedélyezési költsége továbbra is másfélszer akkora, mint egy kúté, holott környezettudatos gondolkodás esetén ez kellene sokkal olcsóbb legyen (már csak azért is, mert megtervezni és jól elkészíteni drágább egy kútpárt, mint egy sima termelőkutat).

folytatás itt

forrás: Zöldtech Magazin

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr421936991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása