HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.04.26. 14:54 zoldke

Amit a környezetvédelmi termékdíjról tudni kell

Ha gyorsan és megbízható forrásból szeretne választ kapni a termékdíjjal kapcsolatos kérdéseire, akkor ajánljuk figyelmébe a CompLex Kiadó elektronikus tananyagát, "Környezetvédelmi termékdíj" címmel.
 
Tudja-e Ön, hogy...
... milyen esetekben és ki vállalhatja át számlán a környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettséget?
... mely törvény írja elő általánosságban a termékdíjbevallás gyakoriságát?
... mikor kell bejelentkezni (bejelentést tenni) a vámhatósághoz?
... mely esetekben igényelhető vissza a termékdíj?

A környezetvédelmi termékdíj, mint környezetvédelmi célokat szolgáló gazdasági szabályozó eszköz, 1996 óta része a hazai jogrendszernek. Bevezetése óta, de különösen az elmúlt öt évben egyre gyakrabban éri támadás ezt az adójelleggel működő intézményt. Egyesek szerint a termékdíj csak egy a nyakatekert, nehezen átlátható szabályozások sorában, amelynek célja újabb és újabb állami bevételek teremtése. Mások, bár egyetértenek a szabályozás környezetvédelmi céljaival, a bonyolult és szerteágazó nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek ellen emelnek szót, amely szerintük aránytalanul nagy terhet jelent az amúgy is nehezen boldoguló vállalkozások széles rétege számára.

Egy tagadhatatlan: a környezetvédelmi termékdíjas szabályozás a hazánkban tevékenykedő gazdálkodók tízezreit érinti és komoly felelősség viselését, ezzel együtt számos kötelezettséget fogalmaz meg számukra. Elég csak arra gondolnunk, hogy a különféle termékeket gyártó vállalkozások nagy része termékének kínálása, szállítása, vagy éppen védelme miatt különböző csomagolóeszközök, csomagolóanyagok felhasználásával becsomagolja azt. A terméket importálók – ideértve az Európai Unió tagállamaiból terméket behozó vállalkozásokat is – az általuk hazánkban forgalmazott termékeket az esetek többségében csomagolva hozzák be. Ők mindannyian a termékdíjas szabályozás alanyaivá válnak. És akkor még csak egy – bár kétségkívül a gazdálkodók legnagyobb körét érintő – termékdíjköteles termékkörről beszéltünk…

A kritikák és támadások ellenére azonban a termékdíjas szabályozás alapvető céljai megkérdőjelezhetetlenek:

a környezetszennyezés megelőzése, csökkentése, a vállalkozások ösztönzése a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra;
a környezetet terhelő termékek által okozott veszélyeztetések, károk megelőzéséhez és csökkentéséhez szükséges pénzügyi források megteremtése;
az európai uniós és a hazai hulladékgazdálkodási szabályozás által hazánk, illetve a piaci szereplők részére meghatározott környezetvédelmi előírások teljesítésének elősegítése.

Ha gyorsan és megbízható forrásból szeretne választ kapni a termékdíjjal kapcsolatos kérdéseire, és kíváncsi a fenti kérdésekre adott válaszokra, akkor ajánljuk figyelmébe a CompLex Kiadó elektronikus tananyagát, Környezetvédelmi termékdíj címmel. A tananyag feladata az, hogy a termékdíjköteles termékek gyártóinak és forgalmazóinak, valamint minden érintett gazdálkodónak, és nem utolsósorban Önöknek, a gazdálkodóknak szakmai segítséget nyújtó könyvelőknek, átfogó képet adjon, és segítséget nyújtson eligazodni a termékdíjas szabályozás „útvesztőjében”.

Az elektronikus tananyag a részletes jogszabályi háttér ismertetése mellett a következő témaköröket is érinti:

· termékdíjköteles termékek köre,
· termékdíjfizetésre kötelezett gazdálkodók köre,
· a termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalása,
· legfontosabb szabályok a termékdíj-fizetési kötelezettséggel kapcsolatban,
· termékdíj alóli mentesség,
· termékdíj-visszaigénylés,
· jogkövetkezmények,
· a kötelezettek gyakorlati teendői lépésről lépésre,
· a csomagolás, mint termékdíjköteles termék,
· a kereskedelmi csomagolás.

Népszerű elektronikus tananyagrendszerünkkel Ön saját időbeosztással, könnyedén sajátíthatja el a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos legfontosabb ismereteket, valamint a tananyag végén található ellenőrző kérdésekkel le is tesztelheti tudását!

forrás: www.complex.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr721952778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása