HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.04.27. 12:50 zoldke

OKT: egységes és önálló irányítás kellene

Az Országos Környezetvédelmi Tanács javaslata a környezet- és természetvédelem célszerű kormányzati elhelyezésére. Az OKT szerint a természeti- és épített környezet erőforrásaival való gazdálkodás felügyelete legyen egységes és önálló.
 
Az Országos Környezetvédelmi Tanács, mint a Környezetvédelmi Törvénnyel létrehozott Kormánytanácsadó Testület, ágazati előterjesztés és saját kezdeményezése alapján, időközönként áttekinti a környezetvédelmi, vagy a környezetvédelmet is érintő szakpolitikák helyzetét, az aktuális, valamint távlati célokat és feladatokat, értékeli az eredményeket.

A Tanács legutóbbi plenáris ülésén meghallgatta a természetvédelem beszámolóját. A dokumentumokkal alaposan alátámasztott tevékenység elemzés alapján a Testület arra a megállapításra jutott, hogy a természetvédelmi szakpolitika nemzetközileg is elismert, kiemelkedő eredményessége a körültekintő tervezés és szervezés mellett annak a struktúrának is köszönhető, amelyben a környezet- és természetvédelem közös szakigazgatási irányítás alatt működik két évtizede.

Számos próbálkozás ismert és szolgál tanulságokkal Európa szerte és – részben - Magyarországon is a környezet- és természetvédelem integrált kormányzati elhelyezésére; együtt a vízgazdálkodással, a mező- és erdőgazdálkodással, a közlekedés- és területfejlesztéssel, az építésüggyel és bányászattal, sőt az ifjúság-és családvédelemmel, egészen a fenntartható fejlődés (francia) minisztériumáig.

A Tanács szakmai megítélése szerint – egybehangzóan az uniós törekvésekkel is – a környezet- és természetvédelem hosszú távon föltétlenül integrálandó a gazdaság és társadalom fejlesztés egészébe. Ez az átfogó cél úgy valósítható meg, ha a fenntarthatóság alapeszméje közös szempontként beépül valamennyi szakpolitika tervezési és döntési folyamatába; ám célszerű, ha ennek eredményességét egy, a gazdálkodás eredményességétől független minisztérium felügyeli.

Az OKT javasolja tehát, hogy a természeti- és épített környezet erőforrásaival való gazdálkodás felügyelete legyen egységes és önálló, mert ez biztosítja a fent meghatározott, kívánatos cél felé vezető útirány tartását.

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr91955968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása