HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.05.06. 13:45 zoldke

Újabb figyelmeztetés a sajóládi erdő miatt

Megismételte ma a sajóládi erdő védelmét célzó felszólítását az Európai Bizottság. A brüsszeli bizottság a Natura 2000 természetvédelmi szabályozás megsértésének tekinti, hogy az erdő egy részében folytatódik az állapotromlás.
 
Brüsszeli közleményében az Európai Unió végrehajtó testülete bejelentette, hogy a szabálysértési eljárás következő szakaszába lépett, és "utolsó figyelmeztetésben" részesítette Magyarországot, mert megítélése szerint az illegális fakitermeléstől sújtott természetvédelmi területen a hatóságok még mindig nem hoztak "megfelelő kiegyenlítő intézkedéseket a pusztítás hatásainak ellensúlyozására".

Az uniós szabályok betartásán őrködő Európai Bizottság következő lépésként az Európai Bíróság elé utalhatja az ügyet, ha magyar részről két hónapon belül nem kap kielégítő választ. A bizottság ma összesen közel négyszáz szabálysértési döntést (eljárások indítását, folytatását vagy lezárását) jelentette be a 27 EU-tagország ellen a környezetvédelem mellett elsősorban az adózás, a távközlés, a közbeszerzések területén. Magyarországot ebből kettő érinti, köztük a sajóládi erdőre vonatkozó, amely a 2008 őszén bejelentett első figyelmeztetést követte.

A brüsszeli bizottság a Natura 2000 természetvédelmi szabályozás megsértésének tekinti, hogy az erdő egy részében folytatódik az állapotromlás. A hatóságok ugyanakkor több intézkedést tettek annak érdekében, hogy a megmaradt erdőrészt hatékonyan megvédelmezzék - ismerte el az uniós testület. A kelet-magyarországi keményfaerdő számos védett állatfaj számára szolgált menedékül, köztük a díszes tarkalepke számára, amely az egyik legveszélyeztetettebb faj Európában - emlékeztetett a közlemény.

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr551978967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása