HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.05.07. 12:59 zoldke

Román lapbírálat Magyarországnak

A cianidos bányászati technológiákkal szembeni európai döntés kikényszerítésével Magyarország nem csupán Románia gazdasági érdekeit támadja nyíltan, hanem revizionista érveket is ad egyes magyarországi politikusok kezébe - fejti ki tegnapi számában a Jurnalul National.

Szerdán az Európai Parlament megszavazta azt az állásfoglalást, amely arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy 2011 végéig terjessze elő a cianidos bányászati technológiáknak az Európai Unióban való teljes betiltását célzó jogszabálytervezetet. A román napilap cikke még a szavazás előtt készülhetett, mert a szerdai szavazás várható eredményéről ír.

A cikk írója kifejti: a határozat(tervezet) nyílt támadást jelent Románia gazdasági érdekei ellen egy olyan válságidőszakban, amikor a térség országai versenyben állnak egymással a tőkeforrások bevonása terén. E "gazdasági háború" szellemében Magyarország be akarja fagyasztani a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat beruházását, amely Románia számára több mint 4 milliárd dolláros hasznot jelentene, és munkahelyek ezreit teremtené - olvasható a lapban. A gazdasági versenyben Budapest arra törekszik, hogy Románia infrastruktúrát nélkülöző, alacsony iparosítási szinten maradjon, ami hosszú távon Magyarország felé terelné a beruházásokat - vélekedik a cikk szerzője.

"Egyes magyar politikusok még messzebbre mennek, revizionista érveket hangoztatva, arra gondolva, hogy Erdély kincseit a jövendő nemzedékek Magyarország határain belül aknázhatják majd ki" - írja a lap. Szerinte ilyen értelemben az európai parlamenti határozat(tervezet) a magyar nacionalizmus mintapéldája. A szerző szerint ezt az is alátámasztja, hogy a tervezetet a "revizionista hajlamairól ismert" Tőkés László, valamint Áder János magyar EP-képviselő terjesztette elő.

Az erdélyi Krónika tegnapi vezércikkében megállapítja: a határozat kezdeményezőit elsősorban az sarkallta radikális fellépésre, hogy az aranybányászatban alkalmazott, súlyosan mérgező vegyi anyagnak, a cianidnak katasztrofális és visszafordíthatatlan hatása lehet az emberi egészségre és a környezetre, így a biológiai sokféleségre is. Miközben a két magyar képviselőt - Áder Jánost és Tőkés Lászlót - többek között a nagybányai precedens megismétlődésének megakadályozása vezérelte, a cianidos bányászat betiltása ellen minden követ megmozgató román demokrata-liberális képviselők szeme előtt egyetlen cél lebegett: elhárítani az akadályt a verespataki beruházók projektje elől - írja a lap.

"Egyszerűen nevetséges, ahogy a román eurohonatyák politikai összeesküvést tulajdonítottak egy olyan ügynek, amely mögé politikai hovatartozástól függetlenül felsorakozott az EP valamennyi frakciója, az pedig egyenesen szánalmas, ahogy a verespataki befektető megpróbálja etnikai síkra terelni a kérdést, magyarveszélyt vizionálva a sikerrel járt kezdeményezők nemzetisége okán" - áll a vezércikkben.

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr281981360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása