HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.05.20. 13:06 zoldke

Energiatakarékosabb életvitel a gödöllői egyetemen

A terv szerint a következő tanévben anyagilag is érdekeltté teszik a gödöllői Szent István Egyetem diákjait abban, hogy átálljanak az energiatakarékosabb életvitelre.

A terv szerint a következő tanévben anyagilag is érdekeltté teszik a gödöllői Szent István Egyetem diákjait abban, hogy átálljanak az energiatakarékosabb életvitelre. Az újfajta szemlélet ösztönzéséhez az egyénenként változó karbonlábnyom mérését veszik majd alapul, és általa egy tanévben akár több 10 ezer forintot is megtakaríthatnak a hallgatók - közölte a kísérleti programot vezető Fogarassy Csaba, az intézmény tanára.

Az egyetem gazdasági- és társadalomtudományi karán működő Klímagazdaságtani Elemző és Kutató Központ - RGVI - docense elmondta, hogy a kezdeményezés célja a környezet- és klímatudatos szemléletmód kialakítása a jövendő szakemberek körében. Az új látásmódot pedig az emberiség jövőjét leginkább érintő kérdések - a klímaváltás, az energiahatékonyság, a környezet terhelhetősége - indokolja.

- Külföldön már sokfelé terjed az úgynevezett low carbon economy, azaz alacsony szénfelhasználású és szén-dioxid-kibocsátású gazdasági rendszer, amely az energia-felhasználásban fokozott önmérsékletre buzdít, így talán nálunk is erre van szükség a gazdaság vérkeringésének megindításához - utalt az előzményekre. Mint kifejtette, korábban az ökológiai lábnyom fogalmát használták fel annak mérésére, hogy egyénenként milyen arányban részesülünk a természet javaiból a napi élethez, a karbonlábnyom lényegében ennek egy számszerűsíthetőbb, a gyakorlat életben teret nyert, gazdaságilag is értelmezhetőbb, fejlettebb változata.

Az elképzelés alapján a szeptemberi tanév kezdetén önkéntes alapon a témára fogékony hallgatóknak megmérik a karbonlábnyomát, és ezt hasonlítják majd össze az év végén mért adatokkal. A docens ismertetése szerint a kettő különbözete - amely lényegében a csökkenést tükrözi - a napi életvitel során keletkező megtakarításból adódik. Folytatás itt

forrás: Zöldtech Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr612017916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása