Az új cellák üzembe helyezése mellett a szalámiérlelő egész területén megváltozott az energia ellátás. A felesleges hő hasznosításával fűtik fel az érlelő melegvíz körét, a hűtés-fűtési ciklus így zárt rendszerben üzemel, ami rendkívül energiahatékony. Az érlelési folyamat hatékonyabb és környezetkímélőbb lett.
A Kométa '99 Zrt. -mely a félévszázados múltra visszatekintő kaposvári húskombinát jogutódja- kaposvári üzemében az eddigi 24 szalámiérlelő cella mellett 6 újat helyeztek üzembe. A teljes alapterület így 30 százalékkal növekedett, az új cellák egyenként 25 tonnás kapacitásbővülést jelentenek. A Kométa a hagyományos, hosszan érlelt szalámijairól híres, melyek előállítása 3 hónapot vesz igénybe. A vállalat több mint 40 000 tonna sertéshús feldolgozásával állítja elő a főtt és érlelt húskészítmények széles választékát.
"Az erősödő fogyasztói igények alapján cégünk úgy döntött, hogy 2010. első félévében megnöveli a szalámigyártó kapacitását. Az új szalámiérlelő részleg üzembe helyezésével 30 százalékkal növekszik kapacitásunk, emellett lehetőséget biztosít számunkra új típusú termékek gyártására is. A szalámiérlelő teljes területén beüzemelt zárt ciklusú hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az érlelő energiafelhasználása jelentősen csökkent, hogy pontosan mennyivel arról még az adatgyűjtés folyik", mondta Giacomo Pedranzini, a Kométa '99 Zrt. ügyvezető igazgatója.
Magyarországon eddig a Kométa üzeme az egyetlen, ahol ezt a hűtés-fűtési technológiát alkalmazzák. A rendszer a cég műszaki csapata találta ki és alkotta meg.forrás: Klíma Blog