HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.05.27. 14:35 zoldke

Magyar találmány az energiatakarékos szalámiérlelő

Az új cellák üzembe helyezése mellett a szalámiérlelő egész területén megváltozott az energia ellátás. A felesleges hő hasznosításával fűtik fel az érlelő melegvíz körét, a hűtés-fűtési ciklus így zárt rendszerben üzemel, ami rendkívül energiahatékony. Az érlelési folyamat hatékonyabb és környezetkímélőbb lett.

A Kométa '99 Zrt. -mely a félévszázados múltra visszatekintő kaposvári húskombinát jogutódja- kaposvári üzemében az eddigi 24 szalámiérlelő cella mellett 6 újat helyeztek üzembe. A teljes alapterület így 30 százalékkal növekedett, az új cellák egyenként 25 tonnás kapacitásbővülést jelentenek. A Kométa a hagyományos, hosszan érlelt szalámijairól híres, melyek előállítása 3 hónapot vesz igénybe. A vállalat több mint 40 000 tonna sertéshús feldolgozásával állítja elő a főtt és érlelt húskészítmények széles választékát. 

"Az erősödő fogyasztói igények alapján cégünk úgy döntött, hogy 2010. első félévében megnöveli a szalámigyártó kapacitását. Az új szalámiérlelő részleg üzembe helyezésével 30 százalékkal növekszik kapacitásunk, emellett lehetőséget biztosít számunkra új típusú termékek gyártására is. A szalámiérlelő teljes területén beüzemelt zárt ciklusú hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az érlelő energiafelhasználása jelentősen csökkent, hogy pontosan mennyivel arról még az adatgyűjtés folyik", mondta Giacomo Pedranzini, a Kométa '99 Zrt. ügyvezető igazgatója. 

Magyarországon eddig a Kométa üzeme az egyetlen, ahol ezt a hűtés-fűtési technológiát alkalmazzák. A rendszer a cég műszaki csapata találta ki és alkotta meg. 

forrás: Klíma Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr392035563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása