HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.02. 13:15 zoldke

Obama bekeményít

Az amerikai szövetségi hatóságok bűnvádi és polgári peres nyomozást indítottak a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa ügyében - közölte Eric Holder igazságügy-miniszter. A BP piaci tőkeértéke 17 milliárd dollárral esett tegnap.

Holder - aki posztjánál fogva egyben a szövetségi főállamügyész - a szennyeződés által leginkább sújtott Louisiana államban, New Orleansban tett bejelentést. Azt mondta, vizsgálat kezdődött a Deepwater Horizon olajfúró platform április 20-i felrobbanása, valamint az azt követő, máig tartó olajszivárgás ügyében. A The Washington Post szerint Holder utazása annak a jele, hogy az Obama-kormány - amelynek népszerűségére és tekintélyére különösen a kongresszusi választások közeledtével súlyos csapást mérhet az elhúzódó katasztrófa - egyre inkább elhatárolódik a BP-től.

A Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa fő felelősének tekintett BP piaci tőkeértéke további 17 milliárd dollárral csökkent tegnap, miután az árfolyama 13,10 százalékkal zuhant a londoni értéktőzsdén. A cég eddig 990 millió dollárt költött katasztrófa-elhárítási műveletekre, a mélytengeri szivárgás csökkentését, illetve megszüntetését célzó kísérletekre, a víz alatt és a felszínen felgyülemlett szennyeződés eltakarítására, a partok védelmére, valamint a kártérítésekre.
Az olajvállalatnak eddig naponta 24 millió dollárjába került a katasztrófa. A cég átlagos napi profitja tavaly 45 millió dollár volt.
Az olaj az április 20-án történt robbanás óta folyik a tengerbe, amerikai kormányzati becslések szerint mintegy 20-44 millió gallon (76-167 millió liter) kőolaj szennyezi már a vizeket.
A BP részvényének az értéke több mint harmadával, mintegy 63 milliárd dollárral esett az olajkatasztrófa óta. A hétfői tőzsdei szünnap miatt a londoni börze kedden tudott csak reagálni arra a hétvégi bejelentésre, hogy kudarccal végződött az olajtársaság hét közepén kezdett kísérlete az olajszivárgás elfojtására a Mexikói-öbölben.

Szükség esetén akár törvényeket is meg kell változtatni annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az olyan környezeti katasztrófákat, amilyen a Mexikói-öbölben történt - jelentette ki tegnap az amerikai elnök. Barack Obama azután nyilatkozott a sajtónak, hogy első ízben tanácskozott annak a független bizottságnak a vezetőivel, amelynek felállítását ő rendeltez el az olajkatasztrófa körülményeinek kivizsgálására.

Obama közölte: a kormány bírósági úton felelősségre fogja vonni a tragédia okozóit az áldozatok és az öböl lakossága nevében.
Újfent megerősítette, hogy kormánya továbbra is minden szinten mindent megtesz a károk mérséklése érdekében. Megjegyezte, hogy utasítására az amerikai történelem eddigi legnagyobb tisztítási művelete vette kezdetét. "Meg fogjuk sokszorozni erőfeszítéseinket, hogy kezelni tudjuk az egyre növekvő fenyegetést" - fogalmazott, és hozzátette, ki fogják jelölni, miféle reformokra lesz szükség a hasonló katasztrófák megelőzéséhez.

Obama a korrupcióról is beszélt a katasztrófa kapcsán. Elmondta, hogy belügyminisztere, Ken Salazar hivatalba lépésekor már jelentős lépéseket tett a korrupció leküzdése végett, de "az olajszivárgás világossá tette, még több reformra van szükség". Kifejtette, hogy az olajbizottság átfogóan meg fogja vizsgálni az olaj- és gázipar működését, nyilvános meghallgatások lesznek, és a testület együtt fog működni a kongresszussal. Csak a teljes vizsgálat nyomán "lehetünk bizonyosak abban, hogy a mélytengeri fúrások biztonságosan folytathatók, és fogadhatjuk el e források további kiaknázását a tiszta energiájú gazdaságra való áttérésben".

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr352050612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása