HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.14. 13:27 zoldke

Energiamegtakarításból fűtéskorszerűsítés Debrecenben

Az elmúlt öt évben 35 panelház fűtését korszerűsítették Debrecenben azzal az utófinanszírozásos konstrukcióval, amelynek lényege, hogy a lakók a megtakarított energia árából törlesztik a fejlesztés rájuk eső részét.

A projektet Tófalvi György, a konstrukciót kidolgozó és a munkálatokat végző Techem Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be csütörtökön Debrecenben.

A korszerűsítés állami támogatáson és a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. hozzájárulásán felüli összegét a Techem Kft. fizette, így a lakók önerejére nem volt szükség.

A lakókra eső részt az éves szinten átlagosan 31 százalékos energia-megtakarításból megmaradt összeggel, körülbelül 1,5-2 év alatt törlesztik vissza a cégnek - mondta Tófalvi György. Hozzáfűzte: ahol nem lehetett külső forrást igényelni, ott a cég fizette a teljes felújítási költséget, amit 3-4 év alatt törlesztenek a háztartások.

Ebben a konstrukcióban 2005 óta mintegy 822 millió forint értékű fejlesztést végeztek el a városban. Az energia-megtakarításból származó forrás ebből mintegy 431 millió forint volt. Ezt az összeget a 1,5-2 év alatt fizették be a lakások tulajdonosai úgy, hogy a korábbi fogyasztásaikhoz igazítva számlázott nekik a hőszolgáltató. A különbözet 80 százalékát továbbutalták a Techem Kft-nek, a maradék 20 százalékot pedig a lakók visszakapták - részletezte az igazgató.

Debrecenben öt év alatt 4.659 lakás korszerűsítése történt meg, az idén eddig 9 panelház, összesen 913 lakás képviselőivel kezdődtek meg az egyeztetések. 2010-ig Debrecen csaknem 31 ezer panelházi lakásának a felében végeztek el fűtéskorszerűsítést.

forrás: Zöldtech Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr552080796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása