HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.22. 14:18 zoldke

A Duna komplex hasznosítása

Az Európa Unió soros elnöke 2011 első félévében Magyarország lesz. Ezen időszakban tárgyalni az EU a Duna-stratégia irányelvtervezetet.

Magyarország számára a legfontosabb cél a Duna komplex hasznosítása lenne, de ez nem szerepel a kormányzati szervek eddigi terveiben. Ugyanis a hágai Nemzetközi Bíróságnak a Bős-Nagymarosi Vízlépcsők (BNV) perében hozott ítéletének a végrehajtását az 1931/ 2004 (XII. 11.) határozat megakadályozza. E határozat megtiltja a tárgyaló magyar bizottságnak, hogy a jogtalanul lebontott nagymarosi vízlépcső újraépítéséről tárgyaljon, holott az érvényesnek ítélt 1977. évi szerződés tejesítését nem is lehet végrehajtani. A kár, ami a beruházás leállításából keletkezett, hazánk számára 1998-ig 1450 millió $ volt. Ez az összeg azóta a Bősi Vízerőmű éves kb. 3 milliárd kWh termelése 1/3 magyar hányadának 40 millió euró értékével, azaz kb. évi 60 millió $ összeggel növekszik. Tíz év alatt a kár további 600 millió $-ral nőtt. A szlovák féllel való megállapodás hiányának kára tehát idén meghaladja már a 2,1 milliárd $-t, azaz kb. 400 milliárd Ft-ot.

A teljes cikk az Elektrotechnika c. folyóirat 2010/04 számában jelent meg.

forrás: Zöldtech Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr882100962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása