HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.24. 14:44 zoldke

Harc az egyszer használatos pálcikák ellen

A kínai kormány újabb kísérletet tesz az eldobható evőpálcikák gyártásának és használatának korlátozására. Becslések szerint Kínában évente 45 milliárd pár kerül használat után a szemétbe, ami körülbelül 25 millió fa mennyiségével egyenértékű.

A június 10-ével kezdődött környezetvédelmi kampány részeként a kereskedelmi minisztérium és öt másik tárca úgy döntött, hogy megszigorítják a pálcikák gyártásának, forgalmazásának és újbóli hasznosításának ellenőrzését. Ezzel egy időben az éttermeket ismét felszólítják arra, hogy vendégeiknek elsősorban tiszta, újrahasználható pálcikákat kínáljanak, az egyszer használatos eldobható fapálcikák helyett.

Hivatalos statisztikát a pálcika-fogyasztásról nem adtak ki, de egyes becslések szerint Kínában évente 45 milliárd pár kerül használat után a szemétbe, ami körülbelül 25 millió fa mennyiségével egyenértékű.

A fapálcikák pazarlásának megakadályozására korábban már több próbálkozás született, de valójában egyik sem járt sikerrel. Vannak ugyan Kínában éttermek, vagy például vállalati étkezdék, ahol műanyag, esetleg fém evőeszközt adnak, vagy azzal terítenek, de ezeken a helyeken is előfordul, hogy higiénés okokból sokan mégis csak az egyszer használatosat kérik. Évekkel ezelőtt próbálták azt is bevezetni, hogy mindenki a maga pálcikájával egyen, tartóba csomagolva tartsa kéznél, de ez a "mozgalom" nem terjedt el.

A júniusi kampány a kormányzati hivatalokban különösen az elektromos áram, az üzemanyag, a víz takarékosabb felhasználását tűzte ki célul, de az alkalmat megragadva a pálcikák ügyét is napirendre vették.

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr182106628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása