HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.02.03. 11:13 zoldke

Mitől indul be a napelempiac a világban?

Sokan megkérdezik: megéri napelemes rendszert telepíteni? Ha nagyon rövid választ várnak, azt mondom, hogy nem.

Ha van idő kifejteni, akkor elmesélem, hogy támogatással viszont nagyon is van értelme.

Hogy melyik ország miért támogatja, arra különbözőek az indítékok. A németeknél sok a környezettudatos szavazó például. Bulgária jó pontot akart szerezni az EU-nál. Kína védeni akarta az összeomlástól saját napelem szektorát.

Végülis mindegy az ok, de jelenleg (és még kb 5 évig) igaz lesz, hogy támogatás nélkül nem éri meg a napelemek telepítése Európában (napos, sivatagos helyen, mint pl. Arizona, Nevada, Szíria, Jordánia már csak 2-3 évre van, hogy megérje; Brazíliában már most is megéri, mondjuk ott speciális a helyzet: nagyon drága lakossági, hálózati áram).

Továbbá a támogatási rendszer indította be a piacot, és nyomta előre a versenyt, a fejlesztéseket, és mindez a napelemek árának csökkenéséhez vezetett - és ez közelebb hoz az hálózati áram árához. Ahhoz, hogy egy nap támogatás nélkül is megállja az árversenyt a napelem. De ehhez kellet, és ma is még kell támogatás.

A fenti felsorolásból is látszik, hogy Európában már nagyon sok helyen támogatják az áram-visszavásárlást, ha az megújuló forrásból van: németek és bolgárokon túl, a csehek, szlovákok, spanyolok, olaszok, görögök, most vezetik be a törökök.

S hogy hol nincs támogatás? Pl. lengyeleknél. És Magyarországon.

Remélem, pár éven belül fel tudunk zárkózni ebben is - immár azonban nem az osztrák-német, stb példához, mint az utóbbi 10-20 évben előszeretettel felhoztuk. Hanem Bulgáriához. Vagy Törökországhoz.

forrás: napelemek.blog.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr561724976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása