HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.02.10. 13:16 zoldke

Tintapatronok, lézerkazetták – hogyan hasznosítjuk megfelelően?

Védeni szeretnéd? Keress, menj, fizess!
A nyomtatókban használt, már kiürült tintapatronok és festékkazetták veszélyes hulladéknak minősülnek. Súlyosan károsítják környezetünket, ha az otthoni szemetesbe dobjuk és kommunális hulladékként kezeljük.
Nem könnyű a dolguk azoknak, akik nem csak a környezetükre, de a hatályos jogszabályokra is szeretnének tekintettel lenni, amikor üres patronjuktól igyekeznek megszabadulni. Kormányrendelet (98/2001. (VI. 15.) mondja ki, hogy a kiürült festékező egységet csak veszélyes hulladék kezelésére szakosodott cégnél adhatjuk le. Ilyen cég viszont nincs minden sarkon. Fel kell keresnünk azokat, és általában még fizetnünk is kell azért, hogy a patronunkat leadhassuk.

Vissza a gyártóhoz? Az esélye kb. annyi, mint a lottó 5-ösnek…
A legtöbb nyomtatógyártó visszagyűjtő programot működtet. Ennek több formája is van, de leggyakrabban a kereskedelmi hálózaton keresztül igyekeznek biztosítani azt, hogy az üres patronok visszakerüljenek a gyártóhoz. A fogyasztók viszont gyakran tapasztalhatják, hogy a kereskedő megtagadja az átvételt. Jogi értelemben meg is teheti, mivel nem kötelezhető rá (és a gyártótól sem kap extra jutatást ezért). Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a kereskedő, akinél vásároltunk hajlandó átvenni és valóban olyan lelkiismeretes, hogy azt vissza is juttatja a gyártóhoz, akkor a beolvasztással és a gyártással járó újabb káros anyag kibocsájtás után például autóalkatrész, vagy ruhafogas készül a patronunkból.


Váltsd vissza, mint anno a Bambis üveget!

A nyomtató kellékek sok olyan alkatrész tartalmaznak, melyek nem használódnak el attól, hogy a festékanyag kiürül belőlük. Ezen az alkatrészeket számos cég újra felhasználja: felújított, újratöltött termékeket állít elő, és így megduplázzák azok élettartamát. Tehát a kiürült patron értékes alapanyag! Sok esetben még pénzt is fizetnek azért, ha náluk adjuk le a számunkra értéktelen szemetünket. Magyarországon ilyen – 8 éve működő – felújító cég pl. a Print Sisters Kft.

Csak hazánkban minden évben több száz tonna hulladéktól mentesül a környezet, a patronok újrahasznosításának köszönhetően. Nem utolsó szempont az sem, hogy a felújított nyomtató kellékeket az eredetinél lényegesen olcsóbban lehet megvásárolni, és amennyiben azokat felelős cég bocsájtotta piacra, úgy kapacitás és minőség tekintetében sem maradnak el a nagy gyártók új termékeitől.


„Jogos” ez a Bambis üveg

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium állásfoglalása szerint az újrahasznosításra leadott kiürült nyomtató kellékek nem minősülnek hulladéknak, több-utas termékként kezelhetők. Ebből következik, hogy ha felújító cégnek adjuk le az üres patronunkat, nem csak környezettudatosan, hanem jogtisztelő módon is jártunk el.

forrás: ZöldMáté

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr221745410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása