HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.03.11. 14:11 zoldke

Szén-dioxidtól telítődik a büdzsé

Mintegy 44 millió tonna szén-dioxid piacra dobásával jut rendkívüli bevételhez hamarosan a költségvetés. A 120 milliárdot azonban nem lehet bármire elkölteni, abból környezetvédelmi, energiahatékonysági kiadásokra kell áldozni.

Piaci becslések szerint a szuverén kiotói egység (szaknyelven AAU) ára az államközi kereskedelemben jelenleg 8-10 euró között mozog – információink szerint ennek a felső határán sikerült értékesíteni most a keretből. A nemzetközi kereskedésben kialakult ársávval, 270 forintos euróárfolyammal és a remélt, 120 milliárd forintos bevétellel kalkulálva Magyarország nagyjából 44 millió tonna szén-dioxidot, azaz enynyi AAU-t értékesített. Vagyis kevesebb mint tizedét a kiosztási időszakban felhasználható 100 milliós mennyiségnek. Ez a piacot ismerők szerint reális. Akadnak olyan vélemények, amelyek szerint Magyarországnak a ciklusban rendelkezésre álló kvótából összesen 750–900 millió euró bevétele is lehet.

 

Teljes cikk >>>

forrás: Zöldtech Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr351831325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása