HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.03.31. 13:39 zoldke

Fél tonna hulladékot "termelünk" fejenként az Unióban

Az Európai Unió kelet-európai új tagországai sokkal rosszabban állnak a kommunális hulladékok környezetbarát kezelésében, mint a régi tagországok. Ugyanakkor a "szeméttermelésben" a régi tagországok járnak az élen, derül ki az Eurostat adataiból.

A legkevesebb kommunális hulladék Csehországban keletkezett 2008-ban: egy főre vetítve 306 kilogramm, míg a listavezető Dániában fejenként 802 kilogrammal. Magyarország állampolgáronkénti 453 kilogrammja Belgiummal, Bulgáriával, Görögországgal, Litvániával, Portugáliával és Szlovéniával helyez minket egy csoportba. Az uniós átlag fejenként 524 kilogramm volt tavaly, nagyjából annyi, mint egy évvel korábban.

A hulladékok környezetbarát elhelyezésében Ausztria, Németország és Hollandia jár az élen. Ausztriában a keletkezett hulladék 69 százalékát hasznosítják újra, illetve komposztálják, Németországban 65 százalékát, Hollandiában 59 százalékát. E tekintetben az uniós átlag 40 százalék.

Ezzel szemben vannak olyan uniós tagállamok, ahol a hulladékok újrahasznosítása és komposztálása jószerivel teljesen ismeretlen: Bulgáriában például a szemét 100(!) százalékát lerakókban helyezik el, Romániában 97 százalékát, Máltán 97 százalékát, Litvániában 96 százalékát.

Magyarországon 15 százaléknyit hasznosítanak újra, és mindössze két százalékot komposztálnak, 74 százalék lerakókba kerül, 9 százalékot égetnek el. A legjobb a helyzet Németországban és Hollandiában, ahol a keletkezett háztartási hulladéknak mindössze 1 százalékát deponálják, a többit elégetik, újrahasznosítják, vagy komposztálják.

forrás: Klíma Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr551883891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása