HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.04.19. 14:22 zoldke

Több mint 700 millió forintos szennyvízberuházás indul Rózsaszentmártonban

Uniós támogatással új, korszerű szennyvíztisztító telep épül a Heves megyei Rózsaszentmártonban, és kibővül a község csatornahálózata is. A 760 millió forintos fejlesztéshez 607 millió forintos támogatást biztosít a Környezet és Energia Operatív Program. A beruházás több mint kétezer lakos életminőségét javítja, és nagyobb biztonságba kerülnek a felszín alatti vizek is. Az uniós projekt támogatási szerződését ma írták alá Rózsaszentmártonban. Az eseményen részt vett Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter is, aki örömét fejezte ki, hogy sok év kitartó próbálkozása után végre megvalósulhatnak a rózsaszentmártoniak tervei, és a településen kiépülhet a 21. század követelményeinek megfelelő, korszerű szennyvízelvezetés és tisztítás.

Rózsaszentmártonban az 1960-as években a bányász lakótelepen kiépítették a szennyvízcsatorna-hálózatot, és épült egy kis kapacitású szennyvíztisztító is. A csatornázottság azonban nem éri el a 20 százalékot, és a szennyvíztisztító sem felel meg a mai követelményeknek. A település nagyobb részén a szennyvizek házi szikkasztókba kerülnek, amelyek nem szabályosan épültek, szennyezik a talajt és veszélyeztetik a felszín alatti vizeket.

A település régóta szeretné megoldani a szennyvízproblémákat. Víziközmű társulatot hozott létre és előtakarékosságba kezdett a saját erő biztosítása érdekében. Többször nyújtott már be pályázatot különböző forrásokra, végül a mostani KEOP-pályázat sikerrel járt. A projekt előkészítésére több mint 17 millió forintot nyertek el tavaly. Ebből elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, a csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep engedélyes tervei, és beszerezték az építéshez szükséges vízjogi létesítési engedélyt is. A második fordulós pályázatot tavaly ősszel nyújtották be, az idén februárban a projekt zöld utat kapott.

A beruházás során megépül egy korszerű, 210 köbméteres napi kapacitású szennyvíztisztító telep, és kiépül közel 36 kilométernyi szennyvízcsatorna-hálózat is. A hálózat zömében gravitációs jellegű, a településen belül 6 községi átemelőt és 21 házi átemelőt helyeznek el. Ezzel közel teljessé válik a település csatornázottsága (94%). A fejlesztésnek köszönhetően komfortosabbá válik a településen lakók élete és nő az ingatlanok értéke. A község érzékeny vízminőség védelmi területen fekszik, így lényeges szempont, hogy a beruházással csökken a felszín alatti vizek veszélyeztetettsége is.

A beruházás 760 millió forintba kerül, ehhez 607 millió forint támogatást nyújt a KEOP, a többi önerő. A második fordulós támogatási szerződést Huba Bence, a KvVM Fejlesztési Igazgatóságának vezetője és Sipos Jánosné, Rózsaszentmárton polgármestere írta alá pénteken. A munkálatok a tervek szerint 2010 júliusában kezdődnek el és 2012 júliusában fejeződnek be.

Az ünnepségen Szabó Imre elmondta: hazánkban az elmúlt években soha nem látott mértékben bővült a szennyvízcsatorna-hálózat és épültek a korszerű szennyvíztisztítók. Az elmúlt 8 évben a csatornázottság országos szinten 56%-ról 71,3%-ra nőtt, mintegy 700 ezer lakást kötöttek rá a szennyvízcsatorna-hálózatra. A miniszter hozzátette: a munka folytatódik, 2015-ig a hálózattal összegyűjtött szennyvizek legalább biológiai tisztítás után kerülnek a befogadóba, a csatornaellátottság pedig 90%-ra fog nőni. E célok megvalósulását segíti a Környezet és Energia Operatív Program, melyben 2007-2013 között 380 milliárd forint áll rendelkezésre szennyvízelvezetési és tisztítási projektek megvalósítására.

forrás: kvvm.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr431934302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása