HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.04.20. 13:31 zoldke

Depóniagáz-hasznosító Veszprémben

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere és Márialigeti Balázs, az ENER-G Energia Technológia Zrt. ügyvezető igazgatója közösen mutatták be a sajtónak április 15-én a városi hulladéklerakó telepen megvalósult beruházást, amelynek keretében Magyarország legnagyobb – 875 KW névleges teljesítményű - depóniagáz-hasznosító létesítményét valósították meg.

A hulladéklerakókban, depóniákban keletkező gázok – melyek a szaghatásokért és szélsőséges helyzetben a tűzesetekért is felelősek – több komponense rendkívül káros a környezetre. Az európai országok metánkibocsátásának közel egyharmadáért a depóniákban keletkező biogázok a felelősek. A depóniagáz azonban igen értékes energiahordozó is, és mint megújuló energiaforrás, kitermelése anyagi előnyöket is rejt.

„Veszprém városi szinten kívánja korszerűsíteni energetikai rendszerét. E törekvésünk jó példája ez a beruházás.” – emelte ki Debreczenyi János Veszprém polgármestere ünnepi köszöntőjében. Veszprém professzionális megoldást kapott a hulladéklerakójában keletkező depóniagázok kezelésére, melynek finanszírozása is kívülről érkezett, ráadásul rendszeres bevételt is biztosít a városnak. A beruházó ENER-G Zrt. szerződésében vállalt garanciát arra, hogy keletkező gázmennyiséghez igazodva maximalizálja a hasznosító üzem áramtermelését.

„A környezetvédelem, mint kiemelt szempont szerepelt a megvalósult beruházásban. Az ENER-G elkötelezett a környezet védelme, illetve a világ ma ismert formájának megőrzése mellett. Szolgáltatásainkkal és beruházásainkkal minden esetben az energiatermelés hatékonyságának növelését, így takarékosabb megoldásokat szolgálunk” – mondta Márialigeti Balázs, az ENER-G Energia Technológia  Zrt. ügyvezető igazgatója.

„A Veszprémben a ma hazánkban működő legnagyobb teljesítményű depóniagáz-hasznosító berendezés méltán nyerte el a VKSZ és a városvezetés támogatását. A közös gondolkodás hatékonysága jelentősen serkentette a beruházást. A projekt sikere biztosított volt, hiszen a környezetkímélő XXI. századi technológiában rejlő lehetőség már rövidtávon is jelent anyagi előnyöket Veszprém számára.” – emelte ki Mármarosi István, az ENER-G Energia Technológia Zrt. ágazati igazgatója.

forrás: HulladékSors

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr711937007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása