HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.05.06. 13:41 zoldke

Kirándulóhely a szörnyű szeméttelepből

Miközben Európa keleti felében a legtöbbször elhanyagolják a bezárt ipari hulladékgyűjtőket, addig Angliában, Essex városban a brit királyi madárvédők varázsolják újra kirándulóhellyé a rettenetes környéket.
 
Pitsea hatalmas, több hektáros szemétlerakójába évente 800 ezer tonna szilárd hulladékot tesznek le. A brit királyi madárvédelmi társaság, az RSPB a hulladéklerakó környékén évek óta próbálja ápolni és rendben tartani a mocsarakat, sőt a környéken több hektárt már meg is vásároltak.

Most azonban olyan döntés született, amelyet a környékbeliek is örömmel nyugtáztak. 2020-ig ugyanis a szemétlerakó bezárja kapuit és a hulladéktemető a madárvédők kezébe kerül, akik - állami segítséggel persze - a második legnagyobb hulladéklerakó helyén egy hatalmas zöld mezőt terveznek.
Azzal indokolják döntésüket, hogy bár a természetvédelem alatt álló területek valóban menedékhelyei az állat- és növényfajoknak, mégis a barátságtalanná vált, parlagon hagyott földeket is vissza kell vezetni a természetbe, mivel ezek számtalan állat táplálkozó helyei voltak egykor.

Az RSPB több tucat tájvédelmi programban vesz már részt. Az egyik legnagyobb munkájuk a londoni Tower Bridge-től az Északi-tengerig tart, amelyben a Temzét szeretnék természetessé és valamelyest kedvező élőhellyé varázsolni. A szörnyű szennyezések miatt néhány évtizede még halottnak hitt Temze környékén ma már 300 ezer áttelelő madár él, de a folyóban fókák, delfinek és más tengeri állatok is megtalálhatók. Az RSPB ezen kívül számos olyan programban is részt vesz, amely az emberek és a vadállatok számára teremt zöldbb élőhelyet.

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr691978957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása