HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.05.11. 12:36 zoldke

Magyar rekord és győzelem a napelemes autók versenyén

A napelemes kategóriában magyar rekord és győzelem született a Shell Eco-Marathon Europe 2010 versenyen, amelyen a győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata az elsőség mellett új rekordot állított fel.

A napelemes járművek kategóriájában az idén feltétel volt, hogy a célba érkező járművek pozitív energiamérleggel, azaz az induláshoz képest több energiával fejezzék be a versenyt, és ez először a győri csapatnak sikerült.

A SZEvolution car, a csapat 138 kilogramm súlyú napelemes autója kedden esett át a technikai ellenőrzésen. A rossz idő közeledte miatt ezek a járművek már a verseny első napján, szerdán rajthoz állhattak. A péntek délután visszatért jó idő végül a győrieknek kedvezett, és így már harmadik éve hozhatták haza az első helyezést.

A gazdaságos energiafelhasználáson alapuló versenyen 22 európai és afrikai ország 213 csapata mérhette össze tudását nyolc üzemanyag- vagy energiatípus szerinti kategóriában. A szervezők szerint mintegy háromezer diák - java részük saját maguk fabrikálta járművel - jelentkezett a futamokra.

A Shell Eco-Marathon Europe verseny célja egy olyan jármű megtervezése, megalkotása és vezetése, amely a legkisebb üzemanyag-felhasználás és károsanyag-kibocsátás mellett jut el a legmesszebbre. A versenyzőknek nem sebességrekordok megdöntése vagy a célvonal elsőként történő átlépése a feladata, hanem az, hogy adott távolságon a lehető legkisebb üzemanyag-fogyasztást érjék el.

Magyarországot három csapat képviselte; az Óbudai Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem mellett idén a Kecskeméti Főiskola is saját járművel és csapattal vett részt. A kecskemétiek benzines, az óbudaiak pedig etanollal hajtott autóval indultak.

A nantes-i Polyjoule nevű francia csapatnak egy liter üzemanyaggal 4414 kilométert sikerült megtennie. A gallok a svájci versenyzők ötéves világrekordját adták át a múltnak. A svájciak egy liter üzemanyaggal 3836 kilométert tettek meg akkor.

A versenyt szervező Németországnak sem volt oka szégyenre, a hazai versenyzők 2795 kilométerre jutottak egy literrel a klettwitzi Lausitzring versenypályán.

forrás: Zöldtech Magazin

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr781992199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása